fallback

Премиерът: Позицията на Австрия за Шенген е стъпка в правилната посока

Новините за Шенген за нас не са добри, това е подхвърляне на трохи, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова

17:45 | 11.12.23 г.

Премиерът Николай Денков определи като стъпка в правилната посока позицията на Австрия, че е готова за разхлабване на ветото срещу влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство за въздушния трафик. 

„Разбира се, че е стъпка в правилната посока, защото досега Австрия заемаше много категорично мнение“, посочи Денков в коментар пред медиите. Той подчерта, че преговорите все още не са приключили. 

„В момента продължаваме да настояваме, че преговорите трябва да продължат до последния възможен момент. Има какво още да се предоговори. Срещите продължават“, каза премиерът. „Днес е имало среща на някои от външните министри, утре или вдругиден аз ще се видя с канцлера на Австрия, така че преговорите на са приключили“, допълни премиерът, цитиран от БТА.

Министър-председателят коментира, че все още не знае какво точно има предвид министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер, който изрази позицията на страната си. „Ако става дума за това да се спазват общоевропейските правила, при които част от хората, които са хванати в Австрия, но са регистрирани в България, трябва да се върнат тук, това и сега работи по този начин. Няма разлика. Разбира се, част от хората трябва да се върнат по техните страни на произход. Трябва да разберем по-добре какво точно се има предвид“, посочи премиерът за мигрантския поток и австрийската позиция. 

„Както и вчера обясних много ясно, някакви специални условия за България ние няма да приемем. Ако става дума за по-добро спазване на общите европейски правила, разбира се, че ще ги спазваме“, каза още Денков. 

Попитан дали отлагането на таксите за пренос на руски газ ще повлияе на решението за пускането ни в Шенгенското пространство, Николай Денков отговори: „Не мога да кажа. Това, което виждаме през последните седмици в разговорите с Европейската комисия е, че се търсят общоевропейски решения“. „Търсим общоевропейска рамка, в която да влезе това решение за таксите“, коментира още той. 

„Новините за Шенген за нас не са добри, това е подхвърляне на трохи“, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на парламента. Тя посочи, че България е равноправен член на Европейския съюз и не трябва да бъде третирана като второстепенна страна.

“Изпълнили сме всички изисквания, трябва да бъдем приети пълноправно в Шенген“, заяви Нинова. Това, че ще бъдем приети само по въздух, е временно решение, което може да стане постоянно и завинаги, коментира тя.

"Българското правителство и мнозинство да не отчитат това, че ни пускат по въздух като голям успех, а да заемат много по-твърда и категорична позиция", призова лидерът на БСП. Според нея усилията трябва да продължат. Това е пътят - да не се огъваме пред това подхвърляне на трохи, посочи Нинова. 

„Някой да излезе и ясно да отговори на българския народ – има ли поставено към нас изискване при пълноправно членство да приемаме квоти от бежанци от Европа в България“, поиска още председателят на БСП. „Пусна се този слух, правителството отрича, коментарите на Борисов са двузначни“, посочи тя. По думите ѝ, ако това е така, е абсурдно, защото условията за приемане в Шенген са други и България ги е изпълнила.

Във връзка с приемането на България в Шенген Кирил Петков отбеляза, че в момента и Европейската народна партия и либералното семейство работят рамо до рамо в Брюксел, за да се постигне резултатът "въздушен Шенген и точна дата".

"Като има общи национални приоритети, използваме всичките си сили, защото за България Шенген е национален приоритет и това беше една от причините това правителство да съществува", добави Кирил Петков.

„За Шенген смятам, че не е достатъчно и не трябва да го приемаме”, коментира председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Австрия не може да налага условия за членство в Шенген, каза председателят на 49-ото Народно събрани Росен Желязков.

„Не мисля, че една държава членка може да налага каквито и да е условия, защото това означава, че тя говори от името на всички в Европейския съюз, без да има мандат. Не мисля, че която и да е страна има мандат и от Комисията, и от Европейския парламент", поясни Желязков. Според него България категорично отговаря на критериите за членство в Шенгенското пространство. 

"Не е нова идея двуетапното приемане на България в Шенген - първо с въздушни, после със сухопътни граници. Настоявали сме датите да бъдат ясни. Винаги сме искали по-засилен ангажимент на "Фронтекс" за опазване на общите европейски граници. Според Дъблинския регламент е задължение на България приемането на бежанци от Сирия и Афганистан. Не смятам, че има ново условие, изпълняваме ангажиментите си", коментира по Нова телевизия евродепутатът Андрей Ковачев.

"Желаем двуетапното присъединяване да бъде обвързано с дати. Хората от нашата дипломация трябва да направят така, че пакетът, който ще се обсъжда до края на годината, да даде яснота за следващите стъпки за Шенген", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:46 | 11.12.23 г.
fallback
Още от Политика виж още