fallback

Италия напуска инициативата „Един пояс, един път“

Участието „не е донесло желаните ефекти“ и вече не е „приоритет“, заяви външният министър в Рим Антонио Таяни

16:35 | 06.12.23 г. 1
Автор - снимка
Създател

Правителството на италианския премиер Джорджа Мелони официално е заявило на Китай, че ще излезе от инициативата „Един пояс, един път“ – пореден удар за амбициите на Пекин да разшири инвестиционната си програма.

Участието „не е донесло желаните ефекти“ и вече не е „приоритет“, заяви външният министър в Рим Антонио Таяни, цитиран от Bloomberg. Страните, които не са били част от споразумението, „имаха по-добри резултати“, коментира той.

Мелони от месеци подготвя почвата дипломатически за прекратяването на участието на страната си в емблематичната за президента Си Дзинпин програма. Италия бе и единствената държава от групата на Г-7, която се присъедини към инициативата, чието начало бе дадено преди десетилетие в опит да се стимулират икономическите връзки и да се разшири влиянието на Поднебесната империя.

Италия, както и по-голямата част от Европа, се намира в епицентъра на ескалиралото напрежение между Вашингтон и Пекин, което бе подсилено още повече от подкрепата на Китай за Русия след инвазията на Украйна.

Европейските страни се намират пред задачата да балансират между желанието си за по-близки търговски връзки с Китай и тревогите за развитие на прекалена зависимост от страната и обвиненията в нарушаване на човешките права.

Участието на Китай в „Един пояс, един път“, започнало през 2019 г., трябва да приключи на 22 март и Рим имаше време до края на годината да реши дали да продължи да е част от инициативата.

Излизането от програмата рискува да предизвика гнева на Пекин. Китайският посланик Дзя Гуейдъ предупреди, че ще има „отрицателни последици“, ако Италия „безразсъдно“ реши да се оттегли.

Таяни заяви, че Рим възнамерява да продължава да засилва двустранните отношения между страните.

Китайската международна инфраструктурна и търговска инициатива привлече приблизително 1 трлн. долара през десетилетието, откакто започна да се изпълнява през 2013 г. Но инерцията отслабна през последните години на фона на пандемията и китайското икономическо забавяне. Пекин също така се изправи и срещу обвинения в безотговорно кредитиране, водейки страните към неплатежоспособност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:35 | 06.12.23 г.
fallback
Още от Политика виж още