fallback

Русия е осъществила втора атака с дронове срещу Киев за този месец

Противовъздушната отбрана на града е сработила и всички летателни апарати са свалени

09:35 | 18.11.23 г. 11

Русия е осъществила втора атака с дронове срещу Киев за този месец през нощта, съобщават от командването на украинската армия.

Дроновете „Шахед“ са изстреляни от южна посока и са прелетели труден маршрут с дължина почти 1000 км. Противовъздушната отбрана на града е сработила и всички дронове са свалени, съобщава украинската информационна агенция „Униан“.

Тази нощ атаки с дронове е имало и в Хмелницка, Одеска, Харковска, Днепропетровска, Херсонска, Николаевска и др. области. Атаките са осъществени от югоизток и север Не се съобщава за жертви и щети, уточнява се, че повечето от дроновете са свалени от противовъздушната отбрана.

Атаките с дронове са осъществени на няколко вълни, групово, в различни региони на Украйна.

През вчерашния ден украинската армия е нанесла 10 въздушни удара срещу руските бойци. Ракетните войски са нанесли удари по три района на дислокация на личен състав и техника на руснаците. Унищожени са 6 артилерийски оръдия, 1 система за противовъздушна отбрана, команден пункт и склад с боеприпаси, съобщават от генералния щаб на украинската армия.

Украинската армия продължава с операциите на левия бряг на р. Днепър

Украинските военни са продължили и с операцията на левия бряг на Днепър в Херсонска област. Продължават боевете край селищата Пойма, Песчановка и Кринков.

Както съобщават американски анализатори в доклада на Института за изучаване на войната с позоваване на руски източници, въоръжените сили на Украйна запазват позициите си в центъра на Кринков. Руски блогър казва, че към 16 ноември украинските войски контролират 10 квадратни километра територия край Кринков, а руснаците водят битка на изтощение.

Украинските сили продължават интензивно да прехвърлят оборудване и хора към украинските позиции на източния бряг на Днепър. Според анализатори това показва, че усилията на руснаците не са попречили на украинските сили да прехвърлят допълнителни войници и техника на тези позиции.

Ръководителят на Центъра за военноправни изследвания Александър Мусиенко говори за целта да се създадат предмостия за въоръжените сили на Украйна на левия бряг на Днепър. Той прогнозира, че непосредствената цел на въоръжените сили на Украйна е да напреднат възможно най-дълбоко в района, за да се осигури стабилен плацдарм за силите за отбрана и да се намали рискът руската артилерия да работи и да се опита да изтласка украинските защитници обратно на десния бряг.

На левия бряг на Днепър в Херсонска област украинската армия е отблъснала през изминалия ден повече от дузина опити на руската армия да се върне на загубените позиции. По бахмутското, авдеевското и мариинското направление са извършени повече от 50 неуспешни атаки на руските бойци.

Продължава настъпателната операция на украинската армия към Мелитопол.

Унищожени руски кораби

Украинската армия заяви, че операциите ѝ са довели до унищожаването на общо 15 руски военни кораба в Черно море от началото на войната, а още 12 руски плавателни съда са били повредени, предава Ройтерс.

Украйна засили атаките си в Черно море и срещу Крим, който Русия завзе и анексира през 2014 г. Киев съобщи и за поредица от удари по военни кораби в Крим и близо до полуострова, нанесени тази есен, включително по голям десантен кораб и подводница, пише БТА.

Ройтерс не може да потвърди тези информации от независими източници. Русия обикновено не признава загубите, нанесени на военните ѝ сили, и твърди, че отблъсква повечето украински атаки, отбелязва агенцията.

Украинската армия заяви, че операциите ѝ в Черно море досега са включвали удари по щаба на руския Черноморски флот в Севастопол и корабостроителницата в Керч, където е бил повреден кораб, който все още не е бил включен във флота.

През април 2022 г., малко след началото на войната, украинските сили заявиха, че са поразили ракетния крайцер "Москва", флагман на Черноморския флот на Русия, с произведена в Украйна противокорабна ракета "Нептун". Русия така и не призна, че корабът е бил потопен, като заяви, че той е потънал вследствие на голям пожар на борда, посочва Ройтерс.

Путин: Русия оставя "отворен прозорец" към Европа

Русия оставя "отворен прозорец" към Европа, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ДПА.Той засегна темата в обръщение към участниците в международен културен форум в Санкт Петербург.  "Когато стане течение, човек си мисли, че може би е разумно да затвори малко прозореца, за да не му е студено. Но времето за нас е хубаво. Не затваряме нищо, ние не сме в конфликт с европейското общество", каза Путин и поясни, че Русия преживява "трудно време" с европейския елит, пише БТА.

Въпреки наложените от Запада санкции Кремъл твърди, че руската икономика продължава да расте, отбелязва ДПА, като посочва, че това е трудно да се потвърди. Путин заяви, че до края на годината икономическият растеж на Русия ще надхвърли 3%.

Пиер де Гол, внук на първия президент на Петата република генерал Шарл де Гол, се обърна към руския президент по време на форума в Санкт Петербург, като изрази желание Франция да се присъедини към БРИКС, пише ТАСС. "Що се отнася до участието на Франция в БРИКС, моля, ако Франция желае, може да остави заявка, ние ще я разгледаме. Особено след като Русия председателства БРИКС през следващата година, както вече казах, ще разработим въпроса с всички наши партньори", отговори руският президент.

Пиер дe Гол е малко известен във Франция, но руските държавни медии обявиха неговите прокремълски изявления за доказателство, че водещи западни гласове подкрепят нападението на Москва срещу Украйна, коментира Франс прес. 

Румъния обяви търг за противовъздушни системи за 2 млрд. евро

Румъния ще закупи противовъздушни системи с малък и много малък обсег на действие (VSHORAD/SHORAD), като за тази цел националната компания "Ромтехника" обяви търг на стойност близо 2 млрд.евро, съобщава новинарският сайт "Хотнюз". Търгът е за закупуване на шест интегрирани оръжейни системи SHORAD-VSHORAD за военновъздушните сили и още шест системи SHORAD и шест системи VSHORAD за сухопътните сили. Системите с малък и много малък обсег на действие допълват системата "Пейтриът", предназначена за защита на далечни разстояния, отбелязва сайтът, цитиран от БТА.

Обществената поръчка за общо 18-те системи за противовъздушна отбрана VSHORAD/SHORAD е обявена вчера от "Ромтехника" в Електронната система за обществени поръчки и е на стойност 9,48 млрд. леи (около 1,907 млрд. евро). 

Договорът ще бъде присъден на базата на най-добро съотношение цена-качество, в което цената ще има 30-процентен дял, качеството - 50-процентен, а срокът на доставка - 20-процентен дял. Краен срок за подаване на офертите е 8 януари 2024 г.

През пролетта министерството на отбраната поиска и получи одобрението на парламента за по-голяма програма за закупуване на интегрирана оръжейна система SHORAD-VSHORAD. Програмата предвижда покупката на 16 интегрирани оръжейни системи SHORAD-VSHORAD за военновъздушните сили и още 9 оръжейни системи SHORAD и 16 оръжейни системи VSHORAD за сухопътните сили, заедно с логистична поддръжка и специфично оборудване за обучение и подготовка. Общата стойност на програмата се оценява на 4,2 милиарда евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:55 | 18.11.23 г.
fallback
Още от Политика виж още