fallback

И Мария Габриел не обори позицията на Австрия за членството ни в Шенген

България трябва да положи още усилия в охраняването на границите, каза външният министър Александър Шаленберг

15:36 | 17.11.23 г.

Засега Австрия не дава знак, че може да преразгледа позицията си срещу присъединяването на България към Шенген до края на годината. Това стана ясно след днешната визита на вицепремиера и външен министър Мария Габриел във Виена.

Австрия и Нидерландия са двете държави, които спират България за присъединяването към Шенген. Виена мотивира ветото си с искане за цялостна реформа на пространството за свободно движение. Аргументите на Нидерландия за отказ са свързани с резерви относно опазването на външните граници на Европейския съюз.

„България е част от решението на проблема с миграционния натиск и нашето присъединяване към Шенген ще направи контрола над външните граници на ЕС още по-ефикасен“, заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел на съвместна пресконференция с австрийския външен министър Александър Шаленберг във Виена, предава БТА.

Габриел заяви, че България подкрепя визията на Австрия, че Шенгенското пространство трябва да се адаптира към новите реалности. Вицепремиерът изтъкна, че България и Австрия имат традиционно добри, прагматични и продуктивни двустранни отношения. "Много съм радостна да видя, че има политическа воля за по-нататъшното развитие на двустранните отношения в полза на нашите бизнеси и на нашите граждани", каза Мария Габриел. 

От своя страна Александър Шаленберг каза, че България се „движи в правилната посока“ за присъединяване в Шенген, но според него има много предизвикателства в Шенгенското пространство, тъй като много от страните връщат обратно граничния си контрол. По думите му България трябва да положи още усилия в охраняването на външните граници на Европейския съюз, а ветото на Австрия не е лично насочено към България или Румъния. 

Шаленберг изтъкна, че Австрия е обградена от държави членки или асоциирани държави към Шенгенското пространство и въпреки това продължава да има най-големия дял кандидати за убежище в Европа. Австрийците обичат Шенген, но остават с впечатлението, че в момента системата не функционира и не им дава чувството за сигурност, от която се нуждаят, допълни той.

Това е второто посещение на високопоставен български представител в Австрия през последния месец. В края на октомври премиерът Николай Денков бе на визита във Виена, в рамките на която се срещна с канцлера Карл Нехамер

Тогава Денков заяви, че ако България и Румъния влязат в Шенген, ще бъдат охранявани по-добре външните граници на ЕС, ще се намали цената на превоза на храни и други стоки от Турция, България и Румъния към Централна и Източна Европа, което значи по-ниски цени на храните и по-малка инфлация.

Преди ден Мария Габриел проведе среща в Берлин с германския външен министър Аналена Бербок, която потвърди подкрепа за членството на България без повече отлагане в Шенген. „Това означава много за България и за българския народ. Германия е наш доверен съюзник и дългогодишен партньор и подкрепата ѝ за Шенген в този ключов момент е от съществено значение“, каза Габриел.

Бербок заяви, че България и Румъния са работили упорито в тази посока и сега е ред на страните от Шенгенското пространство да спазят думата си и да ги приемат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:36 | 17.11.23 г.
fallback
Още от Политика виж още