fallback

Си към Байдън: На планетата Земя има достатъчно място за две успешни държави

Нека не превръщаме конкуренцията в конфликт, призова американският президент своя китайски колега

23:50 | 15.11.23 г. 7
Автор - снимка
Създател

"За две големи държави като САЩ и Китай не е опция да си обръщат гръб" коменитира китайският президент Си Дзинпин по време на протоколните приветствия на срещата си с американския президент Джо Байдън. "Планетата Земя е достатъчно голяма за две успешни държави", коментира още той, цитиран от CNBC.

Китайският президент е на четиридневно посещение в САЩ, което започва с срещата на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество, която се провежда в Сан Франциско. При своето приветствие американският президент призова конкуренцията между двете страни да не се превръща в конфликт.

"Критичните глобални предизвикателства, пред които сме изправени - от изменението на климата до борбата с наркотиците и изкуствения интелект, изискват нашите съвместни усилия", допълни още Байдън.

След продължилата четири часа среща двамата се договориха да подновят сътрудничеството си на високо ниво на своите военни и за борбата с наркотрафика. Байдън определи срещата като"една от най-продуктивните". Два часа по-късно по време на брифинг той нарече Си "диктатор, в смисъл, че е човек, кото управлява комунистическа държава" в отговор на въпрос за предишни свои коментари за китайския лидер, пише CNN. От Белия дом казаха, че Байдън е повдигнал въпроса за спазването на правата на човека в области в Китай - Тибет и уйгурския автономен регион Синдзян.

Двамата държавни глави не бяха разговаряли "на четири очи" от ноември 2022 година, когато се срещнаха на форума на Г-20 в Бали. Визитита на Си в САЩ е съпроводена от опасенията за бавното възстановяване на китайската икономика и необяснимото изчезване на двама от минстрите му - на отбраната Ли Шанфу и на външните работи Цин Ган.

В началото на разговорите днес (15 ноември) Си и Байдън се върнаха в спомените от първата си среща преди 12 години, когато и двамата бяха вицепрезиденти. "Няма да изненадам никого - не винаги сме имали съгласие помежду си, но срещите ни винаги са били откровени, ясни и полезни", каза Байдън, цитиран от CNN. В отговор китайският държавен глава коментира, че още много ярко помни своите срещи с Байдън и това му "дава повод да се замисли".

CNN припомня, че при първата си среща със Си Байдън направи обиколка на Китай, придружен от своя китайски колега. Американският президент често се връщ на тази визита в своите речи. Медията отбелязва, че в администрацията на Белия дом са знаели, че Си Дзинпин е следващият президент на Китай, но никой не е и предполагал, че Байдън ще бъде президентът на САЩ 12 години по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:29 | 16.11.23 г.
fallback
Още от Политика виж още