fallback

Мистерията на левия бряг на р. Днепър

Лошото време не ограничава военните действия по по-голямата част от фронтовата линия, сочат данните на ВСУ

07:56 | 14.11.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

На 13 ноември в РИА Новости и ТАСС се появи съобщение с източник Министерството на отбраната на Русия, в която се казва, че руските части се изтеглят от левия бряг на р. Днепър в търсене на "по-добри позиции". В новината нямаше пояснение от кои позиции се оттеглят или други подробности за новите позиции и само няколко минути по-късно тя беше изтрита.

След това ТАСС съобщи, че информацията е публикувана "по погрешка", но тя повдигна много въпроси, напомняйки събитията преди точно година на десния бряг на р. Днепър - в Херсон. На 11 ноември 2022 година след засилен натиск от украинските военни руските части се изтеглиха в търсене на "по-добри позиции", а часове наред украинците се питаха дали това не е фалшива новина.

Според украински анализатори информацията може да е получена от фалшив профил, или да е предварително подготвена и просто да е "изтекла" действително по погрешка. От Центъра за национална съпротива, подразделение на командването на Силите за специални операции,  съобщиха, че няма никакви данни за изтеглянето на руски войски и определиха публикациите като част от информационната война.

Официална позиция на Русия по темата няма, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков препоръча на журналистите в Москва да се обърнат към Министерството на отбраната за подробности.

Мистерията около действията на левия бряг на реката обаче остава. От седмици руските военни кореспонденти съобщават за разширяващи се зони на влияние на украинските военни в региона. Официално украинските части не публикуват никаква информация за хода на събитията в този регион - той липсва в сводката на ВСУ.

Видеа обаче показват десантни лодки, които прехвърлят военни през реката, а сателитни снимки вече показаха и присъствието на украинска тежка техника в района. Украинските части разширяват контрола си в Кринки и засилват натиска към Пойма и Пишчановка, пишат руските военни наблюдатели. Те предупреждават и, че техните части там са слабо подготвени и липсват резерви.

Преди дни от Института за изучаване на войната (ISW) съобщиха за предислоциране на военни части, но става въпрос не за нови и отпочинали, а пренасочени от други зони в Запорожката област бойци. Възможно е да има план те да бъдат върнати към Запорожката област или изпратени на изток, където фронтовата линия се оценява като по-перспективна за руснаците, и по тази причина да се е появила информацията за напускане на региона, допълват анализаторите.

Въпреки лошото време военните действия запазват своята интензивност

Дъждът и мъглата в Украйна затрудняват бойните действия, но не ги спират, става ясно от сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 628-я ден от началото на пълномащабната война в страната. През изминалото денонощие има близо 80 директни бойни сблъсъка. Под артилерийски обстрел са повече от 100 населени места около фронтовата линия.

Най-горещите точки са Авдиевка, Купянск и Маринка, където руските военни опитват напредък с подкрепата на авиация. Геолокализирани данни потвърждават за известен руски напредък около Володимировка (на 19 км от Сватове) в направлението Купянск, както и в направлението към Бахмут, където бойните действия също се активизираха преди ден.

При напълно разрушената Маринка украинските военни са отбили 24 руски атаки, допълват от ВСУ.

Руски военни кореспонденти съобщават, че силният вятър и дъжд пречат на операциите в Запорожка област. От ВСУ обаче посочват, че продължават настъплението си към Мелитопол, а руски наблюдатели потвърждават за усилени атаки с тежка техника към Вербове и Ривне, както и към Роботине и Новопрокопивка.

От ВВС на Украйна съобщават за атака с 9 дрона, както и с балистичната ракета "Искандер - М" и управляема ракета Х-35 срещу страната. Със силите на противовъздушната отбрана (ПВО) са унищожени 7 дрона. В сутрешните часове на 14 ноември руски медии съобщават за обстрел над машиностроителния завод в Коломна (Московска област), като разпространени в социалните мрежи видеа показват два дрона, летящи към целта. Това е втори удар по завода, за който се коментира, че участва в разработката на ракети в последните три дни.

Официално Министерството на отбраната на Русия съобщава за унищожени четири дрона в Московска, Брянска, Орловска и Тамбовска област. Украински източници допълват, че има поражения по химически завод в Брянска област.

Според оценките на ISW военните действия през зимата ще бъдат по-ограничени, но няма да спрат. Очакванията на анализаторите са за увеличаване на ударите по Крим през следващите месеци, както и на въздушни атаки и от двете страни.

ЕС вероятно няма да може да достави обещаните артилерийски снаряди

По време на заседанието на министрите на външните работи на ЕС в Брюксел беше коментирано, че Украйна няма да може да получи обещаните 1 млн. снаряди до крайния срок март 2024 година. От февруари 2023 година до сега украинците да получили едва 30%.

ЕС още може да се вмести в сроковете, коментират източници на Politico преди днешната (14 ноември) среща на министрите на отбраната на ЕС. Основната тема ще е подкрепата за Украйна. Очаква се, че ще бъдат обсъдени и пакетите с финансова помощ - от 20 млрд. евро за военна помощ и от 50 млрд. евро макроикономическа помощ за следващите четири години.

Очакванията са, че Унгария ще наложи своето вето на предложенията. Източник на европейското издание коментира, че идеята за 20 млрд. евро военна помощ е все още много нова и едва ли ще може да получи крайно решение днес.

Германия увеличава подкрепата си за Украйна

На този фон се увеличава подкрепата, която Украйна получава от Германия. Посланикът на страната в Украйна съобщи за още две системи за въздушна отбрана Iris-T, които ще бъдат доставени в страната до края на годината.

През уикенда стана ясно, че управляващата коалиция планира да удвои средствата за Украйна през 2024 година до 8 млрд. евро. Очакванията са, че това предложение ще бъде дискутирано в комисията по отбрана в Бундестага в четвъртък (16 ноември) и вероятно ще получи одобрението на депутатите.

В същото време САЩ са купили 60 самоходни артилерийски системи Gepard от Йордания и вероятно те са предназначени за Украйна, съобщава още нидерландското издание De Telegraaf.

Великобритания предостави и пакет с зимно оборудване за украинската армия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:37 | 14.11.23 г.
fallback
Още от Политика виж още