IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна отслаби властта на Русия над най-близките ѝ сателити

В Русия следят внимателно флирта на ЕС с техните съюзници в Централна Азия

15:25 | 05.11.23 г. 12
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Тази седмица френският президент Еманюел Макрон посети Казахстан и Узбекистан - близки съюзници на Русия и част от Общността на независимите държави (ОНД) - организацията, която обединява повечето бивши съветски републики. В месеците след началото на войната в Украйна те са и едни от малкото съюзници на Русия.

"В никакъв случай не подценявам геополитическите трудности, натиска... който някои може да оказват върху вас", каза френският президент на своя казахстански колега Касим-Жомарт Токаев в Астана, отбелязвайки позицията на страната във войната, която започна Русия, пише CNBC.

Ден по-късно Еманюел Макрон посети и Узбекистан и постигна споразумение за задълбочаване на търговията с богатата на петрол, газ и уран страна.

Москва следи много внимателно тези действия на Запада в нейните сателити, коментира CNBC, позовавайки се на свои източници. Според високопоставен руски държавен служител има опити да бъдат "примамени" техните съюзници, което ядосва Кремъл.

Преди седмица руският външен министър Сергей Лавров коментира пред беларуската агенция "БелТА", че ясно се виждат опити да се държат встрани от Москва "съседите, приятелите и съюзниците". "Вижте как Западът ухажва Централна Азия", казва той и сочи за пример различни форуми с участието на ЕС, САЩ или Япония и страните от региона.

"Германия създаде собствен формат, няма да мине много време и французите ще направят същото", отбелязва руският външен министър. Според него Западът ги привлича с обещания за икономически и търговски инициативи и предоставяне на помощи, но тези съюзи не могат да дадат на държавите в региона това, което им дава Русия - защита на границите и сигурност.

Припомняме обаче, че Русия не се намеси в дългогодишния конфликт между два от сателитите му - Азербайджан и Армения. Преди години руски миротворци бяха разположени в самопровъзгласилата се република Нагорни Карабах, но сега те не реагираха, когато Баку си върна контрола върху нея. Според коментарите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков арменският премиер Никола Пашинян е подписал документ, предложен му от ЕС, с който признава териториалната цялост на Азербайджан към 1990 г. Затова и Москва не може да се намеси - Азербайджан действа в пределите на своите международно признати граници.

Според анализатори визитата на Макрон в Централна Азия действително изнервя Москва, но и страните от региона все по-често ще се опитват да намерят съюзници извън Русия - Европа, Китай, САЩ, и за търговия, и за гаранции за безопасност, отбелязва още CNBC.

Факт е, че Русия все повече губи влиянието си в този свой най-близък кръг, коментира британският историк Марк Галеоти, автор на множество книги, посветени на Русия и режима на Владимир Путин. Според него в Кремъл все по-ясно осъзнават, че всъщност вече са загубили тези държави, смятани някога за най-близки съюзници. Още дълго време Москва ще може да ги държи в орбитата си заради гаранциите за сигурност, но след началото на войната в Украйна авторитетът на Русия започна бързо да се топи, допълва още експертът.

Централноазиатските държави са много внимателни в стъпките си и гледат да не се противопоставят открито на Русия. Но Казахстан, Узбекистан, Туркменистан и Киргизстан бяха сред 35-те членки на ООН, които се въздържаха при гласуването на резолюцията, осъждаща анексирането на украинските области от страна на Русия. Друга държава в орбитата на Русия - Таджикистан, не участва в гласуването.

Само пет държави бяха против резолюцията - Беларус, Северна Корея, Никарагуа, Сирия и Русия.

Парадоксално, но започвайки войната в Украйна, Русия всъщност започна да губи контрол върху своите сателити, пише още CNBC. Част от тях са обвинявани, че помагат на Москва да избегне санкциите на Запада, но в същото време все по-открито се изправят срещу Русия. И това е напълно логично - почти цялата мощ на Москва е насочена към войната в Украйна, която продължава вече повече от 20 месеца.

Русия критикува САЩ, Великобритания  и Европа за флирта им с Централна Азия, но остава безмълвна относно подобна политика на Китай. А Пекин също има голям интерес към региона и се опитва да привлече страните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 05.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 29 rate down comment 30
Ringwald
преди 8 месеца
Напротив!Много по-силна е Русия сега!Уважението към нея расте навсякъде по света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 29
xapoznai
преди 8 месеца
Денги нет, но въй держитес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още