IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна отслаби властта на Русия над най-близките ѝ сателити

В Русия следят внимателно флирта на ЕС с техните съюзници в Централна Азия

15:25 | 05.11.23 г. 12
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Тази седмица френският президент Еманюел Макрон посети Казахстан и Узбекистан - близки съюзници на Русия и част от Общността на независимите държави (ОНД) - организацията, която обединява повечето бивши съветски републики. В месеците след началото на войната в Украйна те са и едни от малкото съюзници на Русия.

"В никакъв случай не подценявам геополитическите трудности, натиска... който някои може да оказват върху вас", каза френският президент на своя казахстански колега Касим-Жомарт Токаев в Астана, отбелязвайки позицията на страната във войната, която започна Русия, пише CNBC.

Ден по-късно Еманюел Макрон посети и Узбекистан и постигна споразумение за задълбочаване на търговията с богатата на петрол, газ и уран страна.

Москва следи много внимателно тези действия на Запада в нейните сателити, коментира CNBC, позовавайки се на свои източници. Според високопоставен руски държавен служител има опити да бъдат "примамени" техните съюзници, което ядосва Кремъл.

Преди седмица руският външен министър Сергей Лавров коментира пред беларуската агенция "БелТА", че ясно се виждат опити да се държат встрани от Москва "съседите, приятелите и съюзниците". "Вижте как Западът ухажва Централна Азия", казва той и сочи за пример различни форуми с участието на ЕС, САЩ или Япония и страните от региона.

"Германия създаде собствен формат, няма да мине много време и французите ще направят същото", отбелязва руският външен министър. Според него Западът ги привлича с обещания за икономически и търговски инициативи и предоставяне на помощи, но тези съюзи не могат да дадат на държавите в региона това, което им дава Русия - защита на границите и сигурност.

Припомняме обаче, че Русия не се намеси в дългогодишния конфликт между два от сателитите му - Азербайджан и Армения. Преди години руски миротворци бяха разположени в самопровъзгласилата се република Нагорни Карабах, но сега те не реагираха, когато Баку си върна контрола върху нея. Според коментарите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков арменският премиер Никола Пашинян е подписал документ, предложен му от ЕС, с който признава териториалната цялост на Азербайджан към 1990 г. Затова и Москва не може да се намеси - Азербайджан действа в пределите на своите международно признати граници.

Според анализатори визитата на Макрон в Централна Азия действително изнервя Москва, но и страните от региона все по-често ще се опитват да намерят съюзници извън Русия - Европа, Китай, САЩ, и за търговия, и за гаранции за безопасност, отбелязва още CNBC.

Факт е, че Русия все повече губи влиянието си в този свой най-близък кръг, коментира британският историк Марк Галеоти, автор на множество книги, посветени на Русия и режима на Владимир Путин. Според него в Кремъл все по-ясно осъзнават, че всъщност вече са загубили тези държави, смятани някога за най-близки съюзници. Още дълго време Москва ще може да ги държи в орбитата си заради гаранциите за сигурност, но след началото на войната в Украйна авторитетът на Русия започна бързо да се топи, допълва още експертът.

Централноазиатските държави са много внимателни в стъпките си и гледат да не се противопоставят открито на Русия. Но Казахстан, Узбекистан, Туркменистан и Киргизстан бяха сред 35-те членки на ООН, които се въздържаха при гласуването на резолюцията, осъждаща анексирането на украинските области от страна на Русия. Друга държава в орбитата на Русия - Таджикистан, не участва в гласуването.

Само пет държави бяха против резолюцията - Беларус, Северна Корея, Никарагуа, Сирия и Русия.

Парадоксално, но започвайки войната в Украйна, Русия всъщност започна да губи контрол върху своите сателити, пише още CNBC. Част от тях са обвинявани, че помагат на Москва да избегне санкциите на Запада, но в същото време все по-открито се изправят срещу Русия. И това е напълно логично - почти цялата мощ на Москва е насочена към войната в Украйна, която продължава вече повече от 20 месеца.

Русия критикува САЩ, Великобритания  и Европа за флирта им с Централна Азия, но остава безмълвна относно подобна политика на Китай. А Пекин също има голям интерес към региона и се опитва да привлече страните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 05.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 4
Solar Power
преди 8 месеца
До: zelka007Освен теб и мен всичко друго са ботове хахаха руски партенки ...Жалко за сайта ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 4
Solar Power
преди 8 месеца
До: ИмпeраторътАбсолютно си прав ! Най-голямата хиена е Китай, но тук руските путинофилчета две не вдяват. За Китай е тясно и след разпада на руската пиндирация ще си върне окупираните от русия земи. Справка назад всеки може да направи :) Ето заради това никой не бърза войната да свърши. Ще се случи точно това което се случи след първата световна война ... загуба на пиндирацията и революция ... този път китайските республики ще се изнесат тавариши .... анализирайте !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 15
zelka007
преди 8 месеца
До: valentino29 ... значи , на Авдиевка и Роботино освен бременни ви смелват от бой и сакати ли вече ?! разкажи пак за втората най-могъща , моля те !! винаги те чета с интерес и уважение ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 8
valentino29
преди 8 месеца
Наборникът обяснил на военнослужещите, че иска да премине нормален медицински преглед в болницата, тъй като териториалният център за попълване на личния състав просто го подпечатал, въпреки че имал високо кръвно налягане, се казва в изявление на агенцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 11
valentino29
преди 8 месеца
В Украйна се опитаха да пратят на фронта пациент направо от болницата.Хора във военни униформи нахлуха в сградата на болницата във Винковци и насила се опитаха да изведат местен жител на фронта. РИА Новости пише за конфронтацията между служителите на военната регистрация и службата за вписване и пациента, позовавайки се на украинската агенция УНИАН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 25
zelka007
преди 8 месеца
До: 0pk ... хех ... че музикантите всички са татуирани със свастики , на зануленият любимците дето палнаха Донецк па и знамена вееха със свастики ... значи требе викаш да ги обсипват с оружия ?! а ?! щом е изоставен , значи всичко приключва след седмица ... :))) ... радост ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 10
ratten
преди 8 месеца
лошото, че в тоя флирт ес е откъм е6анaтa страна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 11
0pk
преди 8 месеца
До: zelka007 Бундесвера ако не подкрепи украинските любители на свастики, няма кой друг. От друга страна баш пропагандатора Люси Арестовича казва, че Зелкьонски е изоставен ит всички диктатор, бродещ из бункера и истерично крещящ на околните. Нещо не е както трябва, зелкич и никакви помщи не могат да го оправят. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 25
zelka007
преди 8 месеца
не че нещо , ама тъй , да зарадвам копейкопоклонниците , Бундесвера е предвидил военна помощ за Украйна до 2032г ... генерал-майор от Бундесвера Кристиан Фройдинг - Всяка война може да бъде спечелена по военен начин включително настоящата в Украйна , подчертавайки , че борбата за свобода няма срок на годност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 26
Импeраторът
преди 8 месеца
Нормално. И по-зле ще става за Рашистан. Вратата на запад се затваря, а на юг и изток и югоизток хиените дебнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още