fallback

Иран предупреждава за нови фронтове срещу САЩ, ако подкрепата за Израел продължи*

Иранските сухопътни войски започнаха в петък голямо двудневно учение

08:16 | 28.10.23 г.

Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амирабдолахян предупреди, че ще нови фронтове ще се отворят срещу САЩ, ако Вашингтон продължава с „необмислената си подкрепа“ за Израел във войната срещу Хамас.

Амирабдолахян, цитиран от Bloomberg, коментира още, че правителството на премиера Бенямин Нетаняху ще съжалява за действията си, ако Израел продължи с пълномащабно нахлуване в ивицата Газа.

Министърът не коментира евентуални конкретни последствия за Израел и САЩ. Коментарите му обаче са сигнал за ескалация в реториката между Вашингтон и Техеран след поредица от атаки срещу американските сили в Сирия и Ирак. Това, както и ситуацията по границата на Израел и Ливан, разпалва опасенията, че конфликтът ще прерасне в по-широка регионална война.

Външният министър на Иран казва още в интервю за Bloomberg, че групите, които атакуваха американските сили в Сирия и Ирак, действат независимо и не са получили заповеди или инструкции от Техеран. „Американската страна твърди, че те са свързани с Иран. Тези групи решават независимо“, коментира той.

Амирабдолахян говори по-малко от ден, след като САЩ заявиха, че са извършили военни удари по две сирийски съоръжения, свързани с Ислямската революционна гвардия на Иран. Според САЩ те са използвани за атаки срещу американски войски в региона.

Американски служители заявиха, че нямат доказателства, че Иран изрично е наредил атаките, но държат Техеран отговорен заради подкрепата му за групите.

„Бих искал да предупредя точно тук, че продължаването на ситуацията, продължаването на убийството на хората в Газа – жени и деца – ще доведе до излизане на ситуацията в региона извън контрол“, посочва Хосейн Амирабдолахян. „Американската страна трябва да реши – наистина ли иска да ескалира, да засили войната?“, допълва той.

Западни служители се притесняват, че подкрепяните от Иран бойци на „Хизбула“ ще започнат атаки, които да надвият израелската противовъздушна отбрана. В петък говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби каза, че САЩ са изразили загрижеността си пред Израел за цивилни жертви и съпътстващи щети.

Амирабдолахян коментира още, че е посъветвал „Хамас“ да освободи цивилни заложници, държани от въоръжените групировки. Досега от огранизацията са освободили четирима заложници. Преговаря се за десетки хора, държани в плен, но преговорите изглежда са в застой, след като Израел предупреди хората да не вярват на докладите за напредък.

Учение на иранските сухопътни войски

Междувременно иранските сухопътни войски започнаха в петък голямо двудневно учение в обстановка на покачващо се напрежение в Близкия изток, предава ДПА.

В маневрите, които се провеждат в провинция Исфахан, Централен Иран, участват четири бойни подразделения, посочва иранската осведомителна агенция Тасним, цитирана от БТА.

Целта на учението е да се провери оперативната готовност на пехотата, бронираната техника, ракетните войски и частите за водене на електронна война. Маневрите се организират "в контекста на възникналите в последно време заплахи", казва се в съобщението.

По време на учението ще бъдат изпробвани нови оръжия и възпиращите способности на сухопътните войски, отбелязва Тасним.

В двете заключителни фази на маневрите ще се тренират крайбрежни отбранителни действия, нощни операции и контраатаки в случай на нападения в региона.

На фона на войната между "Хамас" и Израел се увеличава безпокойството, че тя може да се разрасне и да обхване целия регион. Вашингтон и Техеран си размениха взаимни предупреждения да не се замесват в конфликта.

Дронове са предизвикали експлозии в Египет

Дронове са предизвикали експлозии в два египетски града на Червено море в петък, съобщават от египетската армия. Според Израел подкрепяните от Иран хуси са отговорни за взривовете, пише Ройтерс.

Шестима души са ранени след експлозиите, които илюстрират риска от регионално разпространение на конфликта между Израел и групировката „Хамас“.

Военният говорител на Египет полковник Гариб Абдел-Хафез каза, че два дрона са били изстреляни от южната част на Червено море, насочени на север. Йемен е в южния край на морето, а Израел – в северния.

Единият дрон се е разбил в сграда в близост до болница в египетския град Таба на границата с Израел. Вторият дрон е свален извън египетското въздушно пространство в петък сутринта и отломките са паднали в пустинен район на град Нувейба, на около 70 км от границата с Израел.

Свидетели в Таба и Нувейба, популярни туристически дестинации на Синайския полуостров в Египет, казаха, че са чули експлозии и са видели дим, както и египетски военни самолети да летят над градовете.

"Военновъздушните сили и силите за противовъздушна отбрана засилват усилията си за осигуряване на египетското въздушно пространство по всички стратегически направления", допълват от египетската армия.

Израел декларира, че ще работи с Египет и САЩ за засилване на регионалната защита срещу заплахите от региона на Червено море.

САЩ заявиха миналата седмица, че военен кораб на военноморските сили в Червено море е прихванал снаряди, изстреляни от хусите, потенциално към Израел.

Израел ликвидира командващия въздушните части на "Хамас"

Ръководителят на т. нар. въздушна група на "Хамас" Исам Абу Рукбе е убит при въздушен удар през нощта, съобщиха израелските отбранителни сили и службите за сигурност.

Военните казват, че Абу Рукбе е отговарял за управлението на безпилотните самолети, безпилотните летателни апарати, парапланерите, системите за въздушно откриване и противовъздушната отбрана на терористичната група, съобщава БГНЕС.

Според Тел Авив той е изиграл роля в планирането и изпълнението на атаката на "Хамас" на 7 октомври, като е ръководил терористите, които са влезли в Южен Израел с парапланери, както и атаките с дронове срещу наблюдателни пунктове на израелските отбранителни сили.

Израелската армия съобщи в събота, че нейните изтребители са ударили 150 "подземни цели" в северната част на Газа по време на интензивна нощ на нападения във войната срещу Хамас. Сред ударените обекти са "терористични тунели, подземни бойни пространства и допълнителна подземна инфраструктура". 

* Допълнена информация!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:36 | 28.10.23 г.
fallback
Още от Политика виж още