fallback

Украйна засилва присъствието си на левия бряг на Днепър

Руснаците рисуват самолети по пистата на летище Балбек в Крим в опит да объркат украинците

08:30 | 28.10.23 г. 3
Автор - снимка
Създател

Украинските военни засилват присъствието си на левия бряг на Днепър, съобщават руски военни анализатори. Геолокализирани данни потвърждават напредък около Антоновския пътен мост на север от Олешки, а руски източници потвърждават, че украинците върщат позиции около населеното място Кринки, както и атакуват, макар и неуспешно, Пишчанивка.

Украйна удържа позиции и около пътната артерия край Пидстепне и край Козачи Лахери.

Общо седем са групите на украинците в региона, допълват още руските военни кореспонденти, но без да уточняват броя на военните, допълва Институтът за изучаване на войната (ISW).

Украйна извършва контрабатарейни действия в Херсонска област и продължава с настъпателните действия в Запорожката област, както и край Бахмут, пише Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна в сводката си за 611-я ден от началото на пълномащабната война.

През изминалто денонощие е имало 60 директни бойни сблъсъка, което означава намаляване на интензивността на бойните действия спрямо началото на седмицата. Руснаците се прегрупират в районите на Лиман и Купянск. Отблъснати са опитите за обкръжаване на Авдиевка и превземане на Маринка, допълват още от ВСУ.  

Има данни за украински напредък край Роботине (Запорожка област), а руски източници отбелязват, че техните части се изтеглят от позиции край Нестерянка (на 12 км северозападно от Роботине) заради атаки на украинците в региона. От Министерството на отбраната на Русия отбелязват, че са отблъснати 19 атаки на украинските части в региона.

Русия има нова тактика за атаките с дронове

Русия изпраща малки групи дронове от различни посоки и единични ракети над територията на Украйна в опит да установи позициите на украинската противовъздушна система и да изтощи резервите от муниции, коментира говорителят на южното военно направление Наталия Хуменюк пред обединения украински новинарски канал. Почти всички удари се извършват през нощта, за да бъде затруднена максимално работата на ПВО, допълни още тя.

Тази нощ Русия отново атакува с дронове и ракети - използвани са четири ракети от типа Х-59, една "Искандер", както и ракети С-300/400 и бойни дронове, допълва ВСУ. Системата за ПВО е свалила три ракети Х-59, както и повечето дронове.

В периода 21 - 27 октомври руските сили са свалили повече от 200 дрона, става ясно още от сводката на рускито Министерство на отбраната. Данни показват, че руските военни опитват да защитят военни обекти с нетрадиционни средства - например рисуват самолети по пистата на летището Балбек в Крим. На това летище са разположени четири МиГ-31, на които лично руският президент Владимир Путин нареди  патрули над Черно море. Самолетите могат да носят свръхзвуковите ракети "Кинжал".

След неочакваните удари по окупираните летища в Бердянск и Луганск с ракети ATACMS руснаците прегрупират авиацията си и я изтеглят по-далеч от фронтовата линия, отбелязват военните анализатори. 

В периода 1-27 октомври Русия е унищожила още 31 украински самолета, с което загубите за украинската авиация от началото на войната са вече 515 самолета, изчисляват още руските военни.

Германия и Дания с нови пакети от военна помощ

Германия предоставя военна помощ за Украйна на стойност 5,4 млрд. евро от началото на годината. В последния пакет, обявен преди ден, се съдържа още една система за ПВО - Iris-T и страната вече разполага с общо 3. Германският министър на отбраната Борис Писториус потвърди, че Германия ще продължи да поддържа Украйна, дори и ситуацията в остналата част от света се влошава. "Следим с дълбоко безпокойство Израел и Близкия изток", каза още той.

Дания също отпуска пакет на стойност 520 млн. долара, в който са включени танкове Т-72,бронирани машини, муниции и дронове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:04 | 28.10.23 г.
fallback
Още от Политика виж още