fallback

Байдън: Окупацията на Газа ще е голяма грешка, но Израел трябва да отговори

Граничният пункт на Ивицата Газа с Египет може да бъде отворен за кратко, за да бъдат евакуирани жители на региона

07:11 | 16.10.23 г. 7

Израел задържа мащабна сухопътна операция в Ивицата Газа, а дори най-близките съюзници са критични към тази операция. Президентът на САЩ Джо Байдън коментира, че окупирането на региона ще бъде "голяма грешка", но в същото време признава, че Израел трябва да даде отговор и "да тръгне след "Хамас", пише CNN.

Организацията не представлява всички палестинци, припомни още американският президент.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е на дипломатическа обиколка в Близкия изток в търсене на решение на кризата, също заяви, че Израел имат право на отговор на атаката на "Хамас", но зависи какъв точно е той. Блинкен обсъди ситуацията с лидерите на Йордания, Саудитска Арабия, Египет и други държави в региона.

Подобна е позицията и на президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, който официално осъди действията на "Хамас". "Политиката и действията на "Хамас" не представляват палестинския народ. Той е законно представен от политиките, програмите и решенията на "Организацията за освобождаване на Палестина", коментира Абас в разговор с президента на Венецуела Николас Мадуро.

Европейският съвет също излезе с официална позиция на ЕС по военния конфликт. Общността осъжда остро действията на "Хамас" и "неговите брутални и безразборни терористични атаки в Израел" и призовава за освобождаването на всички заложници без предварителни условия. ЕС ще продължи да предоставя спешна хуманитарна помощ за Газа и ще работи със законните палестински власти, така че тя да не бъде използвана от "Хамас".

Израел продължава да блокира Ивицата Газа, прекъсвайки доставките на електроенергия, вода, храни и горива. В края на миналата седмица страната призова за евакуация на 1,1 млн. души от северните части на региона и всички бяха в очакване до 24 часа да започне мащабна сухопътна операция. Според изявленията на военните те са в пълна готовност и очакват политическо решение. Според публикации през уикенда обаче лошото време е спряло израелската атака.

Според анализите на израелските военни "Хамас" държи 155 заложници, сред които младежи, участвали в музикален фестивал, и израелци, живеещи в близост до Ивицата Газа.

Израелските военни съобщават, че около 500 хил. души са напуснали северната част на региона и обвиниха "Хамас", че спира евакуацията, за да може да използва хората като "жив щит".

Очакванията са, че по-късно днес граничният пункт на Газа с Египет - Рафах, ще бъде отворен за кратко и ще могат да бъдат евакуирани част от чужденците, които се намират в региона, става ясно от съобщение на американското посолство в Израел. Такова заявление направи и Блинкен след срещата си с президента на Египет Абдел ал Сиси в неделя.

Много държави съобщиха, че техни граждани са в Ивицата Газа. Във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че в региона има 260 украински граждани и че се работи за тяхната евакуация. 200 украинци са били евакуирани от Израел в Румъния, допълни още той, без да дава повече подробности по операциите.

Много държави провеждат евакуация на свои граждани, които желаят да напуснат Израел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:13 | 16.10.23 г.
fallback
Още от Политика виж още