fallback

Румен Радев: Ексалацията на конфликта в Близкия изток може да доведе до глобална дестабилизация

Радев не отговори на въпроса дали ще свика КСНС заради случващото се между Израел и "Хамас"

14:30 | 14.10.23 г. 6
Автор - снимка
Създател

“Ескалацията на конфликта между Израел и "Хамас" съдържа огромен потенциал от глобална дестабилизация и невиждана по мащабите си хуманитарна криза“, коментира президентът Румен Радев, цитиран от БГНЕС.

По думите му своевременната реакция на Организацията на обединените нации (ООН) и на международната общност с цел деескалация на напрежението е особено важна.

“Очакваме двете страни да проявят разум, сдържаност, за да се избегне следваща ескалация, която да доведе до трудно обратими последици”, посочва още Радев.

Според държавния глава в момента по границата на България с Турция има военнослужещи, а при нужда ще бъдат изпратени още.

Запитан дали потенциална бежанска криза би попречила на влизането на страната в Шенген президентът припомни, че влизането трябваше да се случи на 1 октомври.

“Затова очаквам много по-активни действия от страна на кабинета по взаимодействието с нашите партньори”, коментира Радев.

Той твърди, че е необходимо технологично обновяване на службите за сигурност, на Въоръжените сили и на Гранична полиция, но най-вече е нужно концептуално обновяване.

“Това са нови форми, нови способи за водене на военни действия, изобщо нова организация на структурата за сигурност”, отбеляза държавният глава. 

Радев не отговори на въпроса дали ще свика КСНС заради случващото се в Близкия изток, след като по-рано тази седмица проведе консултативна среща, на която лидерите на парламентарно представените партии не бяха поканени, припомня БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:30 | 14.10.23 г.
fallback
Още от Политика виж още