fallback

Войната в Украйна става все по-интензивна, военната помощ от Европа расте

Русия активизира ударите към Авдиевка, изпращайки три батальона и бронирана техника

07:50 | 11.10.23 г. 9

Украйна получи силна подкрепа преди началото на срещата на военните министри на НАТО (формата "Рамщайн"), която започва по-късно днес (11 октомври) на фона на все по-интензивните бойни действия. Германия ще достави допълнителни средства за противовъздушна защита (системи Patriot и Iris-T и зенитни установки Gepard), както и боеприпаси и танкове и бронирани машини на обща стойност 1 млрд. евро, става ясно от съобщение на сайта на германското Министерство на отбраната.

Те са част от втори "зимен пакет" за Украйна и отговарят на нуждите на Киев на фона на опасенията за нови масови обстрели на критична инфраструктура от страна на Русия през зимните месеци.

Румъния също подкрепя Украйна с още артилерия и средства за противовъздушна отбрана, стана ясно по време на визитата на украинския президент Володимир Зеленски в северната ни съседка. Той също така анонсира и предстоящият старт на обучението на украински пилоти за F-16 в Румъния. Очаква се и САЩ да обявят пакет на стойност 200 млн. долара, в който да бъдат включени боеприпаси за HIMARS, противотанкови ракети и снаряди за системите за ПВО.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщава за 108 директни бойни сблъсъка през изминалото денонощие, което е няколко пъти над средното за миналите седмици, когато бяха отчитани до 30-на дуела на ден. Фиксирани са 76 въздушни и 83 удара с реактивни системи за залпови удари. Няма данни за нови атаки с дронове в ранните часове на деня.

Руските военни много активно атакуват по направлението Авдиевка - съобщава се за три батальона, подкрепени от танкове и бронирани машини. Според съобщенията на ВСУ всички атаки в това направление са отбити и позициите са запазени.

Военните анализатори от Института за изучаване на войната (ISW) посочват, че тази офанзива на руснаците цели отклоняването на украинците от други успешни направления - Роботине. Руски военни кореспонденти посочват, че целта е обкръжаването на град Авдиевка. За ISW обаче, за да бъде постигната тази цел, са необходими повече и по-качествени военни единици от разположените в региона.

В сводката за 594-ия ден от началото на войната ВСУ пише също така за интензивни атаки на руснаците в Купянск, Лиман и Маринка, както и за продължаващи настъпателни действия към Бахмут и успехи край Андриевка.

Продължава успешното придвижване и в посока към Мелитопол и по границата между Запорожка и Донецка област. Геолокализирани данни показват напредъка на украинците към населеното място Микилске, на 3 км от Вухледар. Има данни, че украниците са навлезли в населеното място Захарно, но досега няма официално потвърждение от ВСУ.

Йоханис: Подкрепата за Украйна е от стратегически интерес за Румъния

Президентът  Клаус Йоханис заяви по време на кратък брифинг след срещата му със Зеленски, че подкрепата за Украйна е от стратегически интерес за Румъния. "Сигурността за Украйна означава сигурност за Румъния", допълни той.

Йоханис определи като "военно престъпление" руския обстрел на пристанищна инфраструсктура на Украйна. Част от тези удари - по пристанищата на р. Дунав, са на по-малко от километър разстояние от румънската граница.

Букурещ укрепва транспортните коридори и през румънска територия ще бъде изнасяна 4 млн. тона украинска селскостопанска продукция месечно. Около 60% от износа на украинска пшеница минава през територията на Румъния в момента, допълни още Йоханис. По време на брифинга Зеленски анонсира и създаването на нов жп коридор през Молдова за износа на украински стоки.

Румъния подкрепя началото на преговорния процес на Украйна в пакет с Молдова до края на тази година, заяви още румънският президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:41 | 11.10.23 г.
fallback
Още от Политика виж още