fallback

ЕП е приел нов търговски инструмент за защита при икономическо изнудване

ЕС ще може да ограничава търговията със стоки и услуги, правата върху интелектуалната собственост и преките чуждестранни инвестиции, ако не се прекрати натиска

15:08 | 03.10.23 г. 7
Автор - снимка
Редактор

С 578 гласа „за“, 24 „против“ и 19 „въздържал се“ Европейският парламент (ЕП) одобри във вторник нов търговски инструмент за реакция при икономическо изнудване от трета държава.

Съгласно приетото Европейският съюз (ЕС) ще може да реагира в съответствие с международното право, когато Брюксел или отделни страни от блока се сблъскат с икономическо изнудване от чужда държава, опитваща се да повлияе на конкретна политика или позиция, съобщават от пресслужбата на ЕП.

Инструментът цели да защити суверенитета на ЕС и на държавите членки в един геополитически контекст, в който чуждестранни сили все повече използват търговията и инвестициите като оръжие, пише в съобщението.

Какво е принуда

Според регламента икономическа принуда възниква, когато държава извън ЕС се опитва да окаже натиск върху Съюза или върху държава от Съюза да направи конкретен избор, като прилага или заплашва да приложи търговски или инвестиционни мерки.

Този вид принуда отслабва стратегическата автономност на ЕС, но не е обхваната от споразумението на Световната търговска организация (СТО). Механизмът на СТО за уреждане на спорове не е конкретно приложим за случаи на икономическа принуда, освен ако те не включват също аспекти, които нарушават правилата на СТО, посочват от парламента на ЕС.

Съгласно новите правила Комисията ще разполага с четири месеца, за да разследва потенциалната принуда. Въз основа на констатациите Съветът ще разполага с осем до десет седмици, за да реши с квалифицирано мнозинство дали е налице принуда.

Основната цел ще бъде да се започне диалог, за да се убедят органите на страната, която не е членка на ЕС, да прекратят упражняваната принуда. Ако това не се случи и има съгласие между държавите членки, Комисията ще разполага с шест месеца, за да очертае подходящия отговор, като информира Парламента и Съвета на всички етапи.

Мерки за противодействие

Регламентът предвижда въвеждане на ограничения върху търговията със стоки и услуги, правата върху интелектуалната собственост и преките чуждестранни инвестиции.

Ще бъде възможно да се налагат също и ограничения върху достъпа до пазара на обществени поръчки и капиталовия пазар на ЕС и разрешаването на продукти съгласно химическите и санитарните правила.

Съгласно новите правила ЕС може да търси „поправяне“ на вредата, която мерките за принуда на страната извън ЕС са причинили.

След като бъде официално приет от Съвета този месец, регламентът ще влезе в сила 20 дни след публикуването му в Официален вестник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:08 | 03.10.23 г.
fallback
Още от Политика виж още