IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мечтата на Шолц за климатична революция в Германия агонизира

Икономическите неволи на страната, подсилени от слабото световно търсене и енергийната криза направи живота по-труден за управляващата коалиция

10:10 | 16.09.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският канцлер Олаф Шолц се сблъсква с редица предизвикателства в опита си да осъществи своя план за овладяване на прехода към зелена енергия и отприщване на десетилетие на икономическа динамика в Германия, пише Bloomberg.

Тъй като неговото правителство скоро ще преполови своя четиригодишен мандат, визията за радикален тласък за елиминиране на въглеродните емисии - което също би стимулирало растежа - изглежда се изплъзва от ръцете на Шолц.

Икономическото неразположение на Германия, подсилено от слабото световно търсене и енергийната криза направи живота по-труден за управляващата коалиция. Но канцлерът само усложнява ситуацията, като изпраща противоречиви сигнали до инвеститорите, които са от решаващо значение за успеха на стратегията.

След като първите признаци на отдръпване от страна на гласоподавателите предизвикаха вътрешни борби между непокорните политически партньори, Шолц не успя да наложи ясна линия и вместо това наблюдаваше отстрани продължилите месеци публични битки за ключови част от плана.

„Това ​​постоянно напред-назад е проблемът“, споделя Ясмин Гроешл, старши икономист в Allianz SE Group, добавяйки: „Коалицията спори много през последните месеци с много различни противоречиви мнения, които създават несигурност за хората, а също и за компаниите, което води до по-малко инвестиции“.

Шолц обвинява бюрокрацията за осуетяването на амбициите му, подчертавайки загубата на инерция на програма, смятана за съществена за желанието на Европа да поведе борбата срещу ускоряващите се климатични промени.

С променящия се световен ред и бушуващата война в Украйна, усещането за дрейф под наблюдението на канцлера оставя място на крайнодясната „Алтернатива за Германия“ да получи изобилна подкрепа.

Мракът около управлението на Шолц в най-голямата икономика в региона е далеч от смелия оптимизъм, проектиран за първи път от социалдемократическия канцлер, когато неговата тристранна коалиция пое властта в края на 2021 г. 

Тогава алиансът се ангажира с целта за постигане на климатична неутралност до 2045 г., придружено с обещанието за ново Wirtschaftswunder – икономическо чудо – подобно на това, което Западна Германия преживя след Втората световна война.

„Поради големите инвестиции в опазването на климата, Германия ще постигне темпове на растеж за известно време, които последно вижда през 50-те и 60-те години на миналия век“, изтъква Шолц в интервю през март за Neue Berliner Redaktionsgesellschaft, конгломерат от местни вестници.

Шест месеца след тази прогноза Германия изглежда заседнала в коловоз. В понеделник перспективите на Европейската комисия (ЕК) показаха, че най-голямата икономика в Европа ще претърпи свиване от 0,4% през 2023 г.

Прогнозите за икономиката на еврозоната по страни. Източник: ЕК Прогнозите за икономиката на еврозоната по страни. Източник: ЕК

Като илюстрация на предизвикателството, лобито на химическата индустрия в Германия по-рано тази седмица заяви, че всички показатели - от производството до цените и оборота - са отслабнали през второто тримесечие и очаква допълнително влошаване.

Водената от Китай глобална икономическа слабост е част от проблема, удряйки ориентираната към износа германска производствена база. Това съсредоточи вниманието на избирателите върху икономиката и повдигна въпроси относно вътрешния бум, който Шолц беше обещал, че зеленият преход осигури.

Въпреки че е твърде рано да се очакват някакви плодове от тази дългосрочна политика, избирателите виждат, че първата фаза е била объркана. Неотдавнашно проучване на обществената телевизия ARD показа, че само 19% от анкетираните са доволни от неговото правителство срещу 79% недоволни.

Хората дори са станали алергични към термина „енергиен преход“ и канцлерът наистина би помогнал, ако избягва повече да използва тези думи, предлага високопоставен социалдемократ при условие за анонимност.

Последна актуализация: 10:10 | 16.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 7
Tikva007
преди 9 месеца
Канцлер на Германия, когото един самозабравил се украински селлтак нарече *разкаппан лебервуст*, в собствената му столица, и той сви опашка и изскимтя като ритнато куучче - къде очакват германците да заведе Германия този евтин колбас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 8
Tikva007
преди 9 месеца
*Мечтата на Шолц за климатична революция в Германия агонизира* - Не агонизира мечтата на Шолц. Неокомуннета като Шолц и Бербок никога не изоставят мечтите си да налагат на другите мокрите си сънища. Агонизира Германия под управлението на посадените на власт от САЩ сороссоглави мъпети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още