IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мечтата на Шолц за климатична революция в Германия агонизира

Икономическите неволи на страната, подсилени от слабото световно търсене и енергийната криза направи живота по-труден за управляващата коалиция

10:10 | 16.09.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският канцлер Олаф Шолц се сблъсква с редица предизвикателства в опита си да осъществи своя план за овладяване на прехода към зелена енергия и отприщване на десетилетие на икономическа динамика в Германия, пише Bloomberg.

Тъй като неговото правителство скоро ще преполови своя четиригодишен мандат, визията за радикален тласък за елиминиране на въглеродните емисии - което също би стимулирало растежа - изглежда се изплъзва от ръцете на Шолц.

Икономическото неразположение на Германия, подсилено от слабото световно търсене и енергийната криза направи живота по-труден за управляващата коалиция. Но канцлерът само усложнява ситуацията, като изпраща противоречиви сигнали до инвеститорите, които са от решаващо значение за успеха на стратегията.

След като първите признаци на отдръпване от страна на гласоподавателите предизвикаха вътрешни борби между непокорните политически партньори, Шолц не успя да наложи ясна линия и вместо това наблюдаваше отстрани продължилите месеци публични битки за ключови част от плана.

„Това ​​постоянно напред-назад е проблемът“, споделя Ясмин Гроешл, старши икономист в Allianz SE Group, добавяйки: „Коалицията спори много през последните месеци с много различни противоречиви мнения, които създават несигурност за хората, а също и за компаниите, което води до по-малко инвестиции“.

Шолц обвинява бюрокрацията за осуетяването на амбициите му, подчертавайки загубата на инерция на програма, смятана за съществена за желанието на Европа да поведе борбата срещу ускоряващите се климатични промени.

С променящия се световен ред и бушуващата война в Украйна, усещането за дрейф под наблюдението на канцлера оставя място на крайнодясната „Алтернатива за Германия“ да получи изобилна подкрепа.

Мракът около управлението на Шолц в най-голямата икономика в региона е далеч от смелия оптимизъм, проектиран за първи път от социалдемократическия канцлер, когато неговата тристранна коалиция пое властта в края на 2021 г. 

Тогава алиансът се ангажира с целта за постигане на климатична неутралност до 2045 г., придружено с обещанието за ново Wirtschaftswunder – икономическо чудо – подобно на това, което Западна Германия преживя след Втората световна война.

„Поради големите инвестиции в опазването на климата, Германия ще постигне темпове на растеж за известно време, които последно вижда през 50-те и 60-те години на миналия век“, изтъква Шолц в интервю през март за Neue Berliner Redaktionsgesellschaft, конгломерат от местни вестници.

Шест месеца след тази прогноза Германия изглежда заседнала в коловоз. В понеделник перспективите на Европейската комисия (ЕК) показаха, че най-голямата икономика в Европа ще претърпи свиване от 0,4% през 2023 г.

Прогнозите за икономиката на еврозоната по страни. Източник: ЕК Прогнозите за икономиката на еврозоната по страни. Източник: ЕК

Като илюстрация на предизвикателството, лобито на химическата индустрия в Германия по-рано тази седмица заяви, че всички показатели - от производството до цените и оборота - са отслабнали през второто тримесечие и очаква допълнително влошаване.

Водената от Китай глобална икономическа слабост е част от проблема, удряйки ориентираната към износа германска производствена база. Това съсредоточи вниманието на избирателите върху икономиката и повдигна въпроси относно вътрешния бум, който Шолц беше обещал, че зеленият преход осигури.

Въпреки че е твърде рано да се очакват някакви плодове от тази дългосрочна политика, избирателите виждат, че първата фаза е била объркана. Неотдавнашно проучване на обществената телевизия ARD показа, че само 19% от анкетираните са доволни от неговото правителство срещу 79% недоволни.

Хората дори са станали алергични към термина „енергиен преход“ и канцлерът наистина би помогнал, ако избягва повече да използва тези думи, предлага високопоставен социалдемократ при условие за анонимност.

Последна актуализация: 10:10 | 16.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
cvbeteree
преди 9 месеца
Разпродажба! Уникален и компактен видеорекордер със сензори за движение и удар, нощно виждане, цифрово увеличение и запис във формат Full HD 1080p. Той ще ви предпази на пътя само на половин цена:-+++---- https://welcome.to/carcam
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 9 месеца
До: Tikva007 ... злобарче ... ама леопардите убаво гърбят рашибозуци , има за кво да оквuчахте орталъка нефелите ... екстра са си танкове , нищо че ги унищожихте още на полската граница ... :))) ... и патриотите добре си се справят , за разлика от с400 ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 9 месеца
До: evlogi ... ами не е много вярно това дето го пишеш ... в Чехия , дето е до Германия , има ядрени централи пък имат по-висока въглеродна интензивност ... на германците е колкото при нас , колкото при румънците , колкото при турците , колкото при италианците ... добре си се справят , при условие , че са били силно зависими от въглища ... цената на тока за бита е висока , цената за бизнеса е по-ниска отколкото у нас тази за битовите потребители ... борсовите са почти еднакви ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 9
khao
преди 9 месеца
До: evlogi а спрямо съседна Полша как са... не говори избирателно. иначе това е поредната боюба заложена от меркел.. за чий избърза със заъварянето на аец?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 2
evlogi
преди 9 месеца
оки емисии СО2-средно 484 гр со2 за квтч през последните 30 дни, приблизително десет пъти повече, отколкото в съседна Франция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 2
evlogi
преди 9 месеца
Към момента Германия може да се похвали с най-високата цена на дребно на електроенергията в Европа (средно 55 евроцента за киловатчас) и едно от най-високите нива на въглеродна интензивност на енергийното производство, в резултат на затварянето на ядрените централи и нуждата от постоянно балансиране на изкл непостоянното производство на вятърните централи..Което се извършва от газови и въглищни централи, като се налага постоянно увеличаване и намаляване на товара-което логично води до много вис
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
evlogi
преди 9 месеца
М.а що ли никак не съм учуден?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 9
khao
преди 9 месеца
До: v_tin що даваш акъл ъогава? ... при вас в русия и по зле ще става, тъъъъп! за кво да идвам в Германия, като ми плащат толкова тук в България? ... но аз учих като малък, не дишах лепило като твб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
v_tin
преди 9 месеца
До: khaoMmmmmmmmmddddddaaaa, от столипиново лесно се дава акъл, виж като дойдеш тук и фирмите ти дадат 12 евро на час тогава живота изглежда друг. Нещо и при нас започнахме да усещаме кризата- казаха няма да работите по 35 часа, работната седмица е вече 30 часа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 11
khao
преди 9 месеца
До: Tikva007 скъсаната вааатенка започна да дава акъл и на немците, хахахахаха! Или ръмжи заради немската технила с която ви чистят? Виж вашето ботоксово джудже до къде ви докара и после бери грижата на комшиите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още