fallback

САЩ се опасяват, че министърът на отбраната на Китай е под домашен арест

Ли Шанфу не се е появявал от седмици, според американски държавни служители е разследван от Пекин

11:49 | 15.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Правителството на САЩ смята, че министърът на отбраната на Китай Ли Шанфу е обект на разследване от Пекин и е освободен от длъжност, съобщава Financial Times, като се позовава на американски правителствени служители.

След публикуването на информацията високопоставеният дипломат Рам Емануел – американски посланик в Япония, коментира в социалните медии, че Ли „не е бил виждан или чуван от три седмици“ и че министърът вероятно е под домашен арест.

Това е поредният знак за потенциални сътресения в Пекин, след като китайският външен министър Цин Ган необяснимо изчезна и беше свален от поста си през юли.

Китай смени и ръководството на ракетните сили - армейската единица, която наблюдава ядрения арсенал на страната, през юли. Бившият командир на звеното Ли Ючао не е виждан публично от седмици преди смяната на ръководството, а официалната медия Xinhua не даде обяснение за отстраняването му.

Times съобщава, че трима американски служители, както и двама души, запознати с разузнаването, казват, че САЩ смятат, че Ли Шанфу е освободен от задълженията си на министър.

Не е ясно какво е накарало администрацията на президента Джо Байдън да заключи, че Ли е разследван. Белият дом не е коментирал публично въпроса.

Ли пътува до Русия миналия месец, за да присъства на конференция по сигурността близо до Москва, която се проведе на 15 август. Два дни по-късно правителството на Беларус разпространи снимки от среща на Ли с беларуския президент Александър Лукашенко в Минск.

Ли отказваше срещи с американски колеги, докато Вашингтон не отмени санкциите срещу него, наложени от предишния президент Доналд Тръмп през 2018 г. заради закупуването на руски военни технологии.

„Съставът на кабинета на президента Си вече прилича на романа на Агата Кристи „И тогава не остана никой“. Първо външният министър Цин Ган изчезна, след това командирите на ракетните сили изчезнаха, а сега министърът на отбраната Ли Шанфу не е виждан публично от седмици“, коментира посланикът в Япония Ран Емануел в социалната мрежа Х с хаштаг #MysteryInBeijingBuilding.

В четвъртък той открито постави под въпрос дали властите в Пекин са ограничили придвижването на Ли. В посланическия си акаунт в Х Емануел посочва, че Ли не се е появил за планирано пътуване до Виетнам, както и е отсъствал от планирана среща с началника на военноморските сили на Сингапур.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:49 | 15.09.23 г.
fallback
Още от Политика виж още