fallback

Украйна търси до 14 млрд. долара нова финансова помощ от САЩ за 2024 г.

Киев се надява да получи 3,3 млрд. долара от Вашингтон преди края на годината

14:39 | 11.09.23 г. 1

Украйна се нуждае от 12 до 14 млрд. долара финансова помощ от САЩ през следващата година, тъй като бюджетните разходи остават високи на фона на продължаващата война с Русия, съобщава Bloomberg.

„Все още няма преговори, съществува голяма несигурност и ни липсва увереност, че тази сума е гарантирана“, споделя министърът на финансите Сергей Марченко пред журналисти в Киев в понеделник.

Украйна се надява да получи 3,3 млрд. долара от САЩ преди края на годината.

Киев си осигури близо 10 млрд. долара финансова помощ от Вашингтон през годината, за да покрие бюджетния си дефицит, като правителството на страната очаква нуждата от финансова помощ да остане толкова голяма и през следващата година, докато украинските войски бавно напредват в процеса на контранастъпление.

Въпреки че президентът на САЩ Джо Байдън поиска 24 млрд. долара извънредни средства за справяне с войната в Украйна, следващият транш от американската помощ за Киев се сблъсква с политически проблеми, тъй като САЩ се насочват към нов изборен цикъл.

Новият министър на отбраната на Украйна Рустем Умеров заяви миналата седмица, че ще поиска от кабинета да увеличи разходите за отбрана с допълнителни 251 млрд. гривни (6,8 млрд. долара) тази година, тъй като военните разходи се увеличават ежедневно.

Правителството ще обсъди искането на Умеров на следващото заседание, изтъква Марченко, добавяйки: „Не съм сигурен, че можем да покрием всички нужди“.

Според проучване на Международния институт за проучвания на мира, базиран в Стокхолм, военните разходи на Русия за 2022 г. достигат 86,4 млрд. долара, което е 4,1% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за годината. В номинално изражение средствата се увеличават с 34% спрямо тези през 2021 г. В същото време Украйна отчита рекорден за статистиката на института ръст на разходите за отбрана - от 640%. През миналата година страната е похарчила 44 млрд. долара. Това са 34% от БВП на фона на тежките поражения от военните действия върху индустрията и икономиката като цяло. През 2021 г. Украйна отдели 3,2% от БВП за отбрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:39 | 11.09.23 г.
fallback
Още от Политика виж още