fallback

Русия търси помощ от Пекин и Рияд, за да отблъсне нови финансови ограничения

Москва готви дипломатическа офанзива със страни, които смята за приятелски

17:06 | 08.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Русия готви дипломатическа офанзива със страни, които смята за приятелски, включително Китай и Саудитска Арабия, за да отблъсне опита на Украйна и съюзниците ѝ допълнително да се изолира Москва от световната финансова система.

Документи, видени от Bloomberg, и твърдения на представители от страни членки на НАТО, запознати с плановете на Москва, позволяват поглед отвътре за това как работи дипломатическият апарат на Русия и начина, по който Кремъл разглежда отношенията си с някои от най-близките си партньори.

Подробни планове, координирани от агенцията за финансово разузнаване на Кремъл, очертават стратегията на Москва, включваща страните под прицел, както и тактики и цели на десетки планирани срещи преди октомврийската среща на Специалната група за финансови действия (Financial Action Task Force, FATF), която е глобалният финансов наблюдател. Русия очаква, че Украйна и съюзниците ѝ ще поискат подновяване на наказанията там.

Русия беше отстранена от FATF след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г., но досега успява да избегне да бъде поставена в „черния списък“ на органа и други наказания. Москва е оказвала натиск върху някои от своите приятели и съюзници, включително Индия, призовавайки ги да блокират подобни опити преди последната пленарна среща на FATF, проведена през юни тази година. Според правилата на FATF дори няколко от членовете на групата могат да бъдат достатъчни, за да спрат решенията.

Руската агенция „Росфинмониторинг“ не е отговорила веднага на искане за коментар. По-рано тя е заявила за Bloomberg, че „геополитическата ситуация“ е извън нейната компетентност и че Русия спазва задълженията си към FATF.

Сив списък

Базираната в Париж FATF е междуправителствена организация, която определя стандарти за борба с мръсните пари. Включването в черния списък, в който вече са Северна Корея и Иран, задължава държавите членки на FATF, както и банките, инвестиционните къщи и компаниите за обработка на плащания да извършват засилена надлежна проверка и в най-сериозните случаи да предприемат контрамерки за защита на международната финансова система.

Около 25 други държави са в „сивия списък“, включително Турция, Южна Африка и Обединените арабски емирства. Доклад на Международния валутен фонд от 2021 г. установи, че това наказание, което включва изисквания за по-внимателно наблюдение, води до „голямо и статистически значимо намаление на притоците на капитал“.

Русия твърди, че отстраняването ѝ е политическо решение, което надхвърля мандата на органа, а Министерството на финансите на Украйна е изградило дело, в което подробно се описват предполагаеми руски нарушения на стандартите на FATF.

В допълнение към стремежа си да блокира бъдещи опити за определяне, Русия сега търси помощ от някои от своите партньори, за да възстанови членството си в организацията за борба с прането на пари, показват документите.

Руското правителство определя Китай и Саудитска Арабия като държави от основен приоритет, за които смята, че не само могат да помогнат за блокиране на подновени опити за налагане на санкции, но също така могат да лобират пред други от името на Москва.

Както Пекин, така и Рияд възприеха предимно неутрални позиции по отношение на войната, като и двете столици се стремят да играят ролята на потенциални посредници.

По време на многобройни двустранни срещи между дипломати и служители от Русия и двете страни на различни нива, Москва планира да изложи мащаба на тяхното сътрудничество и взаимноизгодни финансови интереси, докато търси тяхната обществена подкрепа, за да си върне членството във FATF.

Москва се опитва и да организира видео разговор с председателя на FATF следващия месец, преди пленарната среща на организацията.

Други приоритети на Русия включват продължаване на ангажираността с Индия, както и с Южна Африка. Изглежда, че Москва разглежда ЮАР и като канал за събиране на информация за позициите на други правителства във FATF, сочат документите.

Москва ще засили своите комуникации и взаимодействия със страните от БРИКС, които освен Китай, Индия и Южна Африка включват Бразилия, в навечерието на срещата през октомври, тъй като се надява, че блокът ще подкрепи мнението на Кремъл при всяко гласуване по интересите на Русия.

Междувременно, за да спечели членовете на FATF в Близкия изток и Северна Африка, Москва планира да се срещне със страните от Персийския залив по-късно този месец и да предложи по-голямо сътрудничество по инициатива срещу тероризма и нов проект, свързан с блокчейн.

Другите правителства, върху които Москва фокусира своята дипломатическа мрежа, включват Турция, Аржентина, Малайзия и Мексико.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:03 | 08.09.23 г.
fallback
Още от Политика виж още