fallback

След Нигер и в Габон военните взеха властта

Опозицията и армията смятат, че резултатите от президентските избори, които се проведоха в събота, са измамни

19:08 | 30.08.23 г.

Президентът на Габон Али Бонго призова за помощ, след като армията го свали от власт при преврат и го постави под домашен арест, съобщава BBC.

Бонго призовава поддръжниците си да „надигнат глас“ във видео, записано в неговата резиденция.

По-рано офицери от армията обявиха по телевизията, че са взели властта. Малко след това в столицата се е чула и стрелба.

Военните в Габон не са съгласни с резултатите от изборите в събота, на които Али Бонго беше обявен за победител. Според опозицията резултатите от вота са измама.

Армията обяви също така, че е арестувала и един от синовете на Бонго за държавна измяна.

Свалянето на Бонго ще сложи край на 53-годишното управление на неговото семейство, посочва BBC.

Страната е един от основните производители на петрол в Африка. Тя се присъедини към Британската общност през юни 2022 г., с което стана една от малкото членки на групата, които не са били британска колония.

"Синът ми е някъде, жена ми е на друго място... Нищо не се случва. Не знам какво става", казва във видеото Али Бонго на английски език. Той моли и за помощ.

Комуникационна компания, която работеше за президентството по време на изборите, се е свързала с BBC и е потвърдила автентичността на кадрите. Компанията казва, че е помолена от Бонго да разпространи видеото.

В своето телевизионно изявление лидерите на преврата посочват, че анулират резултатите от изборите и разпускат "всички институции на републиката".

Това се случи, след като избирателната комисия на Габон заяви, че Али Бонго печели с малко под две трети от гласовете.

Един от войниците, появили се в телевизионен ефир, казва, че е "сложен край на сегашния режим" поради "безотговорно, непредсказуемо управление, водещо до продължаващо влошаване на социалното сближаване, което рискува да доведе страната до хаос".

Бонго ще бъде заменен от началника на президентската гвардия, генерал Брис Олигуи Нгуема. Според изявлението на армията определени длъжностни лица ще "отговорят за действията си" след разследване.

Границите на страната са затворени до „второ нареждане“.

Това е осмият преврат в бившите френски колонии в Африка през последните три години. Повечето от другите обаче са по на север, породени най-вече от ислямските бунтове, заради които се надигнаха недоволни гласове, че демократично избраните правителства не успяват да защитят цивилното население.

Няма съмнение, че на много хора в Габон им е омръзнало управлението на династията Бонго. Някои габонци празнуват преврата.

Френското правителство осъди преврата, като правителствен говорител призова изборните резултати да бъдат зачитани. Френското влияние в Африка обаче намаля значително през последните години и призивът за още един мандат под управлението на Али Бонго не се приема добре.

Военните със сигурност са забелязали отслабването на френското влияние в региона и се намесват в момент, в който едва ли Париж ще действа в подкрепа на Бонго. Във видеото Али Бонго говори на английски език, а не на френски, който е официалният за страната, което предполага, че той се обръща към Британската общност.

От Европейския съюз (ЕС) коментират, че превратът увеличава нестабилността в Африка. „Това е голям проблем за Европа“, коментира върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел.

Достъпът до интернет беше спрян след изборите в събота от съображения за сигурност, но беше възстановен малко след преврата. В сила е и вечерен час.

Главният опозиционен кандидат Алберт Ондо Оса се оплака, че в много избирателни секции не е имало бюлетини с неговото име. Коалицията, която той представлява, казва, че имена на кандидати, които са се оттеглили от президентската надпревара, са присъствали в бюлетините.

Групата на кампанията "Репортери без граници" заяви, че на чуждестранни медии е било забранено да пристигат в страната, за да отразяват вота.

И предишните изборни победи на Али Бонго са оспорвани от опозицията. Този път бяха направени спорни промени в избирателните закони седмици преди изборния ден.

Али Бонго дойде на власт, когато баща му Омар почина през 2009 г. През 2018 г. той получи инсулт, заради който отсъства от властта почти година. Това доведе до призиви той да се оттегли.

През 2019 г. имаше неуспешен опит за преврат. Замесените военни бяха пратени в затвора.

Военните преврати са често явление в Африка, откакто страните обявяват независимост от своите колонизатори. Проучване на двама американски изследователи, Джонатан Пауъл и Клейтън Тайн, идентифицира над 200 подобни опита в Африка от 50-те години на миналия век. Около половината от тях са успешни.

Превземането на властта в Габон е само последният от поредица от преврати, извършени през последните години, и се провежда само месец, след като армията пое властта в Нигер.

През 2022 г. имаше два преврата в Буркина Фасо и неуспешни опити за преврат в Гвинея Бисау, Гамбия и островната държава Сао Томе и Принсипи. През 2021 г. имаше шест опита за преврат в Африка, четири от които успешни.

Армията в Зимбабве се намеси срещу президента Робърт Мугабе през 2017 г., но отрече това да е преврат. През април 2021 г.,  след смъртта на лидера на Чад Идрис Деби, армията назначи сина му за временен президент, който да ръководи преходен военен съвет. Неговите противници определиха това като "династичен преврат".

През 2020 г. имаше преврат в Мали. През 2021 г. имаше преврати пак в Мали, както и в Гвинея, Судан и Нигер, освен Чад.

Най-много са превратите в Судан – 16, като 6 от тях са били успешни. През 2019 г. дългогодишният лидер Омар ал Башир беше отстранен от власт след месеци на протести. Самият Башир пое властта след военен преврат през 1989 г.

Историята на Бурунди е белязана от единадесет отделни преврата, водени най-вече от напрежението между общностите на хуту и тутси. Сиера Леоне претърпя три преврата между 1967 г. и 1968 г. и още един през 1971 г. Между 1992 г. и 1997 г. тя преживя още пет опита за преврат.

Нигерия преживя серия от военни преврати между 1966 и 1993 г. От 1999 г. насам прехвърлянето на власт в най-населената страна в Африка става чрез демократични избори.

В Гана са регистрирани 8 преврата за 2 десетилетия. Първият е през 1966 г., когато Куаме Нкрума е отстранен от власт, а през следващата година има неуспешен опит от младши армейски офицери.

Като цяло Африка е преживяла повече преврати от всеки друг континент. От 18 преврата, регистрирани в световен мащаб от 2017 г. насам, всички, с изключение на един – в Мианмар през 2021 г., са в Африка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:09 | 30.08.23 г.
fallback
Още от Политика виж още