fallback

Украйна отпразнува Деня на независимостта със серии от удари по Крим

Украинските военни приближават втората линия на отбрана в южния фронт

08:05 | 25.08.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Със серии от удари по руски позиции в Крим Украйна отпразнува 32-а годишнина от обявяването на своята независимост. На същата дата страната отбеляза и 18 месеца от началото на пълномащабната войната, която започна Русия на нейна територия.

Министерството на отбраната на Русия съобщава за атака с 42 дрона към окупирания полуостров в сутрешните часове на 25 август. Девет от тях са унищожени със системите за противовъздушна отбрана (ПВО), а останалите са обезвредени с радиоелектронно оръжие, без да достигнат целта си. В социалните мрежи жители на Крим съобщават за серии от взривове, а назначеният от Русия управител на Севастопол Михаил Развожаев първоначално коментира, че става въпрос за учебна стрелба. По-късно той уточнява, че има свалени дронове, но не и повредена гражданска инфраструктура в Севастопол.

От военното разузнаване на Украйна (ГУР) съобщиха в своя канал в Telegram за десант в ранните часове на 24 август, при който техни служители с лодки са извършили операция на територията на Крим - край населените места Оленивка и Маяк. Целта на десантчиците не се уточнява, но украинското знаме отново се развява на окупирания от 2014 година полуостров, показват  още кадри, разпространени от ГУР. Операцията потвърди и украинският президент Володимир Зеленски по време на брифинг в Киев.

"Рано е да говорим за освобождаването на Крим. Очаквам пълен доклад от ген. (Кирило - б.р.) Буданов, но да, това са нашите момчета", отговори той на въпрос за операцията. Целта е постигната, жертви от украинска страна няма и това е добра новина, допълни още Зеленски, без да дава повече подробности за нощния десант.

На 23 август украинските военни съобщиха за унищожена ракетна система С-400 - една от последните разработки на руския военно-промишлен комплекс и противокорабен комплекс "Оникс". В последните седмици ракети "Оникс" и С-300/С-400 са използвани за обстрел на Одеса и южните части на Украйна. Те са трудни за унищожаване от противовъздушните системи, защото летят ниско и бързо.

Според разследващия опозиционен журналист Юрий Бутусов комплексът С-400 е унищожен с крилата ракета "Нептун".

В интервю за "Свободна Европа" ръководителят на ГУР Кирило Буданов коментира, че Украйна вече има възможност да достигне до всяка точка на Крим, а освобождението на полуострова е невъзможно без бойни действия. Той коментира още и скорошните удари по руски летища, при които са унищожени два стратегически бомбардировача Ту-22, а други два са повредени сериозно. Русия имаше 31 оперативни стратегически бомбардировача Ту-22, а сега - 27, казва още генералът.

Нови атаки и в Русия

Министерството на отбраната на Русия съобщава в своя канал в Telegram и за унищожена ракета С-200 над Калужска област. През миналото денонощие е имало още атака с дрон в района, както и над Брянска област. От ведомството уточняват, че ракетите и дроновете са унищожени от системите за ПВО. Руски военни наблюдатели споделят, че дронът, унищожен над Калужка област, е бил насочен към летище "Шайковка", където преди няколко дни бяха унищожени или сериозно повредени два Ту-22.

Норвегия ще даде самолети F-16, САЩ и Португалия  ще обучават пилоти

Още една държава съобщи, че дава свои самолети F-16 на Украйна - на първо време ще бъдат осигурени два, на които да се обучават украинските пилоти. Норвегия има още ненужни самолети F-16 и ще бъде обсъдено какво ще прави с тях, коментира премиерът Йонас Гар Стьоре в съвместна пресконференция с Володимир Зеленски в Киев. Двамата уточниха, че Осло ще предостави още системи за ПВО и муниции за тях.

По време на посещение в Киев португалският президент Марселу Рибелу ди Соза съобщи, че страната му ще предложи обучение на украински пилоти и инженери за F-16. Пентагонът също потвърди, че част от украинските пилоти на F-16 ще се обучават в САЩ. Курсовете ще започнат през октомври и ще се проведат в Тусон, Аризона.

Украйна ще получи бойни самолети, като засега има обещани доставки от Нидерландия (до 42 самолета) и Дания (19), след като приключи обучението на пилотите.

Украйна приближи втората линия на отбраната на южния фронт

Руските военни кореспонденти съобщават за пробив в Запорожка област и определят ситуацията като "критична" за фронта. Преди ден украинските военни показаха видео с развят украински флаг в Роботине, а геолокализирани кадри потвърждават напредък към Върбове и в южните части на Роботине, пише Институтът за изучаване на войната (ISW) в обзора си за 547-я ден от началото на пълномащабната война.

Руските военни наблюдатели посочват, че надеждите им са, че позициите им в Запорожка област да издържат и да бъде осъществен пробив в източно направление. Същите са плановете и на Киев, ако се съди по коментар на президента Зеленски. Според него усилията на Въоръжените сили на Украйна са разпределени, за да не бъде допуснато пренасочване на военни части на юг, а освен това пробив в района около Купянск, Лиман, Маринка, Бахмут и Авдиевка може да доведе до прерязване на фронтовата линия там и превземане не само на Донбас, но и на Харков.

ISW съобщава за предислоциране на 7-а десантна дивизия, разположена в Херсонска област, и части от нея се насочва към Запорожка и Донецка област.

От Генералния щаб на ВСУ съобщават за 35 бойни сблъсъка през изминалото денонощие.

В сутрешните часове имаше съобщения за удари срещу Одеса. От ВВС на Украйна съобщават, че са изстреляни четири ракети - две Х-59 и две "Калибър", и всички са били унищожени от ПВО. Боен дрон е бил свален над Днипро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:25 | 25.08.23 г.
fallback
Още от Политика виж още