fallback

Експерти: Криминалните случаи влияят на влизането на България в Шенген и в еврозоната

България изглежда като нестабилен и ненадежден партньор на ЕС и НАТО, каза бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев

11:42 | 17.08.23 г. 1

България в последните години дава един и същи сигнал на европейските си партньори за корупция по високите етажи на властта, политически чадъри и безнаказаност. А всички криминални случаи влияят на влизането на България в Шенген и в еврозоната. Тази позиция застъпиха пред Bulgaria ON AIR бившият началник на Централната служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) Тихомир Стойчев и бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в коментар за убийството на Алексей Петров.

„Учудваме се на позицията на Австрия и Нидерландия, които ни казват точно това – че корупцията е основен проблем пред България за влизането в Шенген и за еврозоната“, изтъкна Керемедчиев. Той припомни, че в момента България фигурира в западните медии не само с убийството на Алексей Петров, но и с имената на тримата българи, уличени в шпионаж във Великобритания.

"Не слизаме от негативните коментари. Нашите политически изказвания относно войната в Украйна, постоянното лутане за референдум за еврото, това, което правим с Шенген, опитите за убийства - всичко това прави България нестабилен и ненадежден партньор на ЕС и НАТО", категоричен е бившият зам.-външен министър. 

"Като страна членка в ЕС даваме погрешни сигнали на нашите европейски партньори. Никакъв пробив в борбата с корупцията, видими чадъри върху определени криминални структури. Всичко това не ни връща обратно в нормалността", коментира още Керемедчиев.

Според Тихомир Стойчев в ръцете на хора като Алексей Петров – човек от полезрението на службите, от отряда на баретите и занимаващ се с частен бизнес е бил концентриран силов ресурс, включително финансов. "Те можеха да упражняват корупционен натиск върху различни прослойки в обществото, което даде възможност да създадат контакти от най-ниско до най-високо ниво", каза Стойчев.

Той заяви, че има голяма симбиоза между политиката и криминалния сектор и това трябва да разграничим, ако искаме България да бъде приемлива в световен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:42 | 17.08.23 г.
fallback
Още от Политика виж още