fallback

Украинските военни имат съществен тактически напредък на юг

Русия изстреля ракети "Кинжал" по летище в Западна Украйна в опит да спре заминаващите за обучение пилоти

08:43 | 12.08.23 г. 18
Автор - снимка
Създател

За съществен тактически напредък на украинските военни в Запорожката област съобщава Институтът за изучаване на войната (ISW) в своята сводка за 534-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна. Геолокализирани данни показват, че украинците навлизат в Роботино (на около 10 километра южно от Орихив) и край Урожайне. Официално от Въоръжените сили на Украйна не потвърждават такава информация, но ръководителят на Таврийската групировка ген. Тарнавский съобщи в своя канал в Телеграм, че има напредък и успех в този фронт без да дава повече подробности. Руските военни кореспонденти признават за силен натиск в Урожайно.

Този напредък се оценява от военните анализатори като тактически много важен, дори да не е много ясно дали позициите са удържани на този етап. Руснаците отделиха много време и мерки за защитата на Роботино и като цяло в региона.

ISW проследява и руските съобщения за изпращането на нови защитни групировки в това направление, включително части от 7-ма десантна дивизия и военните на Рамзан Кадиров ("Ахмат"). Ако е вярна, тази информация показва изтегляне на руски воении от други направления на фронта - "кадировците" досега участваха в защитата на Клищиевка (край Бахмут), а десантчиците бяха разположени в Херсонска област - до Нова Каховка и след това участваха в защита на Старомайорско, което беше деокупирано в края на юли.

Такова предислоциране се е случвало и друг път и води до отслабване на отбранителните способности на руската армия, сочи ISW. Наблюденията на анализаторите сочат, че Украйна все още държи резерви и успява да извършва ротация с боеспособни части в най-тежките направления.

Руските военни опитват да си върнат инициативата на юг и едно от направленията са Купянск, съобщават украински военни, цитирани от CNN. Ситуацията се описва като трудна, но засега под контрол - опитите за превземане на украинските позиции се отблъскват. Украинските военни наредиха евакуация на местни жители, тъй като е увеличена интензивността на артилерийските обстрели.

По останалите направления на този форнт - Лиман, Бахмут, Авдиевка и Маринка, се водят боеве без ясно надмощие. През изминалото денонощие има повече от 30 бойни дуела по фронта, посочват още от Генералния щаб на ВСУ. 

Русия изстреля 4 ракети "Кинжал"

През изминалото денонощие Русия изстреля пет ракети, от които 4 "Кинжал"и една С-300 срещу Украйна, съобщават още от ВСУ. Системите за противовъздушна отбрана (ПВО) унищожиха една ракета "Кинжал" над Киев, но останалите поразиха цели в Ивано-Франкивск (Северозападна Украйна). Говорител на ВВС Юрий Ихнат коментира, че целта е било летището в града, където се подготвя първата група пилоти, които заминават за учение на F-16.

Преди дни военни експерти коментираха, че през последните дни Русия подава лъжливи сигнали за изстрелването на ракети "Кинжал" с цел да "затрупат" радиолокаторите на системите за ПВО и да накарат операторите да реагират, изхабявайки снарядите.

Руски канали в Telegram съобщават за взривове в Крим (Новоозерно) и за кратко затваряне за движение на Кримския мост в ранните часове на 12 август. В региона има военна база, където се съхранява голямо количество техника, посочват руските наблюдатели. Министерството на отбраната на Русия съобщава за унищожени 20 дрона над Крим, но без да уточнява мястото на атаката. Няма пострадали и разрушения, допълват още оттам.

Володимир Зеленски уволни ръководителите на военните комитети

След 112 случая на корупция и злоупотреба със служебно положение  украинският президент Володимир Зеленски ще уволни всички ръководители на военни окръжия в Украйна. Решението е било взето след заседание на Националния съвет за сигурност и отбрана. "Някои взимат кеш, някои криптовалути - това е единствената разлика. Цинизмът е един и същ", коментира той и обясни, че нарушенията са на всякакво ниво,включително и медицинските военни комисии, и включват различни случаи, дори и прехвърляне през границата на хора, които са годни за военна служба.

Новите ръководители на военните центрове могат да бъдат ветераните от войната - "тези, които загубиха здравето си, своите крайници в окопите" и знаят какво е война, коментира в обръщение към нацията той. Новите ръководители на центрове за набиране на военни ще бъдат определени от главнокомандавщия ген. Валерий Залужни, а преди това ще бъдат проверени от Службата за сигурност на Украйна (СБУ), уточни още държавният глава.

Украйна води консултации с Великобритания за гаранции за сигурност

Украйна е започнала консултации с Великобритания за осигуряване на гаранции за сигурност и Киев се стреми да сключи първите такива споразумения до края на годината, заяви високопоставен украински служител пред медиите.

Украйна настоява да си осигури гаранции за сигурност от сили, включително от САЩ, в очакване на евентуалното си присъединяване към ръководения от Вашингтон военен съюз НАТО.

"Нашата цел е първите такива споразумения да бъдат сключени до края на годината", заяви Андрий Ермак, началник на кабинета на украинския президент, в коментар по телевизията.

"Консултациите ни с Великобритания вече започнаха", каза той, цитиран от БГНЕС.

Русия междувременно поиска открито заседание на Съвета за сигурност на ООН на 17 август поради увеличаването на западните оръжейни доставки за Украйна. Заседанието е насрочено за 22:00 ч. московско време, съобщи първият заместник-постоянен представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски в канала си в Telegram.

"Заседанието е насрочено за 15:00 ч. нюйоркско време (22:00 ч. московско време)", написа Полянски, като отбеляза, че оръжейните доставки за Киев "изострят кризата около Украйна и подкопават усилията за намиране на мирно решение за нея".

Украински дронове над Крим

В събота Русия съобщи, че е свалила 20 украински безпилотни летателни апарата близо до Кримския полуостров, предаде АФП.

Четиринадесет безпилотни летателни апарата са били унищожени от системите за противовъздушна отбрана, а други шест са били потиснати с помощта на електронна система, съобщи руското министерство на отбраната в Телеграм, цитирано от БГНЕС.

По думите му няма жертви или нанесени щети.

Нови санкции на САЩ

САЩ наложиха санкции на четирима "видни представители на руския финансов елит". Всички те са свързани с Консорциум "Алфа груп" - "един от най-големите финансови и инвестиционни конгломерати в Русия", обяви Държавният департамент на САЩ, цитиран от ДПА.

Четиримата санкционирани руски олигарси са съоснователят на "Алфа груп" Михаил Фридман, Пьотър Авен, Герман Хан и Алексей Кузмичев, предава БТА.

Евентуалните активи на четиримата руски олигарси под американска юрисдикция ще бъдат замразени. Освен това на граждани на САЩ, както и на хора, живеещи в страната, е забранено да правят бизнес със санкционираните.

Самата „Алфа банк“, която се смята за най-голямата частна финансова институция в Русия, вече е обект на санкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:22 | 12.08.23 г.
fallback
Още от Политика виж още