fallback

Саудитска Арабия опитва ролята на миротворец

В страната ще се съберат съветници по национална сигурност от 40 държави по света, които ще обсъждат мирния план на Украйна

08:45 | 05.08.23 г.

През 2018 г. Саудитска Арабия беше осъдена от международната общност след убийството на журналиста Джамал Кашоги, извършено в посолството на страната в Истанбул. Днес Рияд се опитва да изчисти образа си и да влезе в ролята на миротворец, пише в коментар европейското издание Politico.

Саудитска Арабия е домакин на започващата днес (5 август) мирна конференция за Украйна на ниво съветници по национална сигурност, в която основна тема е мирният план на президента Володимир Зеленски, представен още през есента на 2022 г.

Това е втората подобна среща след тази в Копенхаген през юни и според източници на Politico Рияд е бил много активен в датската столица. В Саудитска Арабия за срещата са поканени представители на близо 40 държави - съюзниците на Украйна, включително САЩ и европейски държави, Турция, но и представители на т. нар. Глобален юг, сред които Бразилия и Индия, които досега не са дали ясна позиция за войната, и други.

До последно голямата интрига беше дали Китай ще изпрати представител на срещата. Часове преди началото от Министерството на външните работи потвърдиха, че специалният представител за Евразия Ли Хуей ще присъства в Джеда. Източници на Politico уточняват, че според участници в срещата през юни в Копенхаген големият липсващ е бил именно китайски представител. Много наблюдатели вярват, че Пекин може да окаже някакво влияние на Москва.

Украинските власти потвърдиха пред Ройтерс, че са обсъждали форума с китайския посланик в Украйна и са направили всичко по силите си, за да осигурят присъствието на Китай на разговорите.

Интересни ще бъдат позициите на Бразилия и Индия, които не осъждат войната, но и се възползват от изолацията на Русия. Индия например е основен купувач за евтиния руски петрол. Бразилският президент Луиз Игнасио Лула да Силва, който пропусна да разговаря със Зеленски в Япония през май, коментира преди дни, че не вижда сигнали нито Русия, нито Украйна да са готови за разговори за мир.

Целта на срещата са не мирни преговори, а създаване на коалиция от държави, които подкрепят формулата за мир, коментира един от съветниците на украинския президент Ихор Жовква пред Ройтерс. Желанието на Киев е формулата да бъде отново водеща в дискусиите на Г-20 или заседанието на Генералната асамблея на ООН в САЩ през есента.

В медийни публикации дори се заговори за ново посещение на президента Володимир Зеленски в САЩ, за участие на срещата на ООН през септември. От началото на войната неговите международни визити са внимателно обмислени и планирани.

В дискусиите в Саудитска Арабия няма да участва Москва. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков се въздържа от коментар по срещата, като само уточни, цитиран от ТАСС, че внимателно ще следят случващото се в курортния град на брега на Червено море.

Според очакванията главна тема в Саудитска Арабия ще бъде зърненото споразумение и растящите цени на пшеницата, след като Русия се отказа от договорките и започна масов обстрел над пристанищната инфраструктура в Одеса. Във формулата на Зеленски, наред с условията за изтегляне на руските войски от територията на Украйна в границите от 1991 година, присъства и осигуряване на гаранции за продоволствена сигурност на фона на водещата роля на Украйна за изхранването на редица африкански държави.

Много е вероятно именно заради зърнената сделка Пекин да изпраща свой представител в Джеда - страната е основна дестинация за украинските производители на царевица, която Русия не може да предложи да замени, както направи с африканските страни.

Саудитска Арабия вече участва в преговори около военните действия в Украйна - с помощта на Турция тя осигури пускането на взетите в плен украински военни, защитавали "Азовстал", който беше последната крепост в Мариупол. В началото на юли украинският президент Володимир Зеленски върна командирите на защитата в металургичния завод, включително и Денис Прокопенко, който беше начело на полка "Азов", след посещението си в Истанбул.

През май, на път за срещата на Г-7 в Япония, Зеленски присъства и на заседанието на Арабската лига, на която престолонаследникът Мохамед бин Салман заяви готовността си да бъде медиатор във войната.

От началото на войната в Украйна Саудитска Арабия се движи по тънък лед. Рияд и Москва са съюзници в ОПЕК+ и работят заедно за подкрепа на по-високите цени на петрола. В същото време страната заявява подкрепа за Украйна и освен преговорите за пленените бойци от "Азовстал" изрази и желание да съдейства за освобождаване на депортирани в Русия украински деца. Сега страната ще може да покаже и какво може да направи като домакин на мирна конференция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:46 | 05.08.23 г.
fallback
Още от Политика виж още