fallback

Доналд Тръмп беше обвинен и за заговор за измама около изборите през 2020 г.

Това е третото обвинение в престъпление срещу бившия президент на САЩ за последните четири месеца

08:11 | 02.08.23 г. 2

В САЩ беше повдигнато ново обвинение в престъпление срещу бившия президент Доналд Тръмп, който се бори за номинация за президентските избори през 2024 г., пише Ройтерс. Обвиненията този път са за заговор за измама, целяща отмяна на резултатите от изборите през 2020 г.

Според обвиненията Тръмп, който тогава беше президент на САЩ, умишлено е използвал неверни твърдения за измами около изборните резултати, за да окаже натиск върху щатски и федерални служители, включително и вицепрезидента Майк Пенс, да променят резултатите от изборите, отбелязва агенцията.

По закон вицепрезидентът на САЩ може да блокира официалното обявяване на резултатите от изборите.

На 6 януари 2021 г. Тръмп изнесе реч пред Конгреса, в която заяви, че изборите са фалшифицирани и призова победата на Джо Байдън да не бъде обявена официално. В същия ден привърженици на тогавашния президент атакуваха Капитолия, а при последвалите сблъсъци бяха арестувани повече от 1000 души.

Това се определя като "безпрецедентно нападение срещу основите на американската демокрация" и опит на тогавашния президент да остане на власт, отбелязват американските прокурори. Обвиненията се базират на разследване на специалния прокурор Джак Смит, пише още Ройтерс.

Това е третото обвинение в престъпление срещу Тръмп за последните четири месеца. Той е фаворит в битката за номинацията на републиканците за президентските избори в в САЩ през есента на 2024 г.

Според обвинителния акт президентът на САЩ в периода 2017 - 2021 година многократно е повтарял за изборни измами, докато негови близки съветници, включително и служители от разузнаването, са отбелязвали, че резултатите от изборите през есента на 2020 г. са законни. В обвиненията се споменават и шестима съучастници на Тръмп, срещу които обаче не са повдигнати обвинения.

Според медийни спекулации сред тях са бившият адвокат на Доналд Тръмп Рудолф Джулиани и бившия служител на Министерството на правосъдието Джефри Кларк.

Екипът на Доналд Тръмп отговори на обвиненията с коментар, че той винаги е спазвал американския закон и определи обвинителния акт като "преследване", напомнящо за нацистка Германия. "Президентът Тръмп няма да бъде спрян от позорни и безпрецедентни политически атаки", коментират от щаба му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:11 | 02.08.23 г.
fallback
Още от Политика виж още