fallback

Китайският външен министър Цин Ган е освободен

Дипломатът не се е показвал публично от над 3 седмици, което предизвиква спекулации за съдбата му

17:20 | 25.07.23 г.

Китайският външен министър Цин Ган е освободен във вторник, съобщи държавната медия CCTV, цитирана от CNN.

Цин не се е показвал публично от повече от три седмици, което подхранва спекулациите за бъдещето му, пише медията.

На поста се връща предшественикът му Уан И.

Държавната китайска медия не посочва мотиви за отстраняването на Цин, който беше близък до президента Си Дзинпин и който пое ръководството на външното министерство през декември миналата година.

Замяната на Цин с Уан е гласувана от висшия орган за вземане на решения на китайския парламент във вторник, според държавните медии.

Цин Ган не е виждан публично от 25 юни, след като се срещна с официални лица от Шри Ланка, Виетнам и Русия в Пекин. Това предизвиква значителни спекулации за съдбата му в рамките на непрозрачната политическа система на Китай.

Кариерен дипломат и доверен помощник на китайския лидер Си Дзинпин, Цин пое поста на външен министър от декември след кратък престой като посланик в САЩ. Той изигра ключова роля в усилията на САЩ и Китай за стабилизиране на връзките и възстановяване на комуникацията, включително съдейства за срещите на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън по време на посещението му в Китай през юни.

Смяната на външен министър с предшественика му е необичаен ход за властта в Пекин.

Уан беше външен министър в периода 2013-2022 г. След като освободи поста, той започна работа като директор на отдела за външни работи на управляващата Комунистическа партия, т.е. е един от водещите дипломати на Китай.

Изчезването на Цин от графика на Министерството външните работи на Китай не беше напълно обяснено от ведомството, което накратко посочи „здравословни причини“, когато той пропусна дипломатическа среща по-рано този месец.

Уан присъства на ключова среща на представители по въпросите на сигурността на блока БРИКС  тази седмица в Южна Африка, преди срещата на върха на лидерите на страните от организацията, която ще се проведе в Йоханесбург следващия месец.

Цин бързо се издигна до позицията на външен министър и назначението му през миналата година, предпочетено пред по-опитни кандидати, предизвика известна изненада сред наблюдателите на елитната китайска политика.

Предполагаемата му близка връзка със Си Дзинпин създава интрига, защото проблеми за Цин биха означавали проблеми и за Си, според Дън Юен, бивш редактор на вестника на Комунистическата партия, който сега живее в САЩ.

„Ако нещо необичайно се случи с висш служител, хората ще се чудят дали отношенията им с висшия лидер са се влошили или това е признак на политическа нестабилност“, казва още Дън, цитиран от CNN.

Висши китайски служители са изчезвали от публичното пространство и в миналото, като по-късно е ставало ясно, че са задържани за разследване от дисциплинарния надзор на управляващата Комунистическа партия. Такива внезапни изчезвания се превърнаха в обичайна характеристика в уж антикорупционната кампания на Си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:21 | 25.07.23 г.
fallback
Още от Политика виж още