fallback

ЕК ще преговаря със САЩ по споразумението за критичните минерали

Двете страни се стремят да укрепят веригите на доставка

16:45 | 20.07.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Съветът на Европейския съюз (ЕС) е решил да упълномощи Европейската комисия (ЕК) да започне преговори от името на блока със САЩ по споразумението за критичните минерали(CMA).

Това споразумение има за цел да укрепи веригите на доставка и да смекчи някои от отрицателните последици от Закона за намаляване на инфлацията на САЩ (IRA) върху индустрията на ЕС, посочва се в съобщение на пресслужбата на Съвета.

Споразумението трябва да бъде в съответствие с правилата на Световната търговска организация и изцяло в съответствие с целите, преследвани в Закона за критичните суровини на ЕС, по отношение на осигуряването на достъп на ЕС до сигурни и устойчиви доставки на критични суровини, допълва се в съобщението.

Съветът иска от ЕК също така да преговаря за разпоредби за укрепване на международните вериги на доставка на критичните минерали, укрепване на търговията и диверсификацията на международните вериги на доставка, насърчаване приемането на технологии за батерии за електрически превозни средства чрез формализиране на споделения ангажимент за улесняване на търговията и насърчаване на лоялна конкуренция и пазарно ориентирани условия за търговия с критични минерали.

Съветът обвързва преговорите и споразумението и с опазването на околната среда и правата на работниците и служителите в сектора на критичните минерали, както и мерките за предотвратяване на изкривяващи и протекционистични практики във веригите на доставка.

ЕС и САЩ обявиха преди месец, че са постигнали договореност за сключването на споразумение за критичните материали, насочено към създаване на нова международна верига на доставки.

Критичните минерали се отнасят до няколко дузини цветни метали, които са от съществено значение за много аспекти на съвременното производство, включително батерии, електроника и модерни оръжия. Търсенето на някои от тези минерали, например литий, се очаква да нарасне до 42 пъти през следващото десетилетие, особено на фона на засилващото се търсене на електромобили и плановете за зелен преход на ЕС.

Веригите на доставка на критични минерали обаче са доминирани от китайски компании, подчертава Ройтерс.

САЩ се подготвят за търговска война с Китай и се опитват да убедят европейските си съюзници да се присъединят към нея. Затова е жизненоважно да се осигурят нови ключови вериги на доставки на минерали, както и за производството на батерии.

САЩ се съгласиха да направят изключение за ЕС що се отнася до закона за защита от инфлацията, като по този начин дават на европейското производство на важни минерали същия статут като на американското производство.

Вашингтон и Брюксел се споразумяха също така да започнат разработването на поредица от мерки за сътрудничество, насочени към подобряване на „устойчивостта“, „справедливостта“, „опазването на околната среда“ и „трудовите права“ в производството на критични материали.

Въпреки че работата по това споразумение предполага нов период на сътрудничество между ЕС и САЩ по тези въпроси, не трябва да се приема, че напрежението между двете страни е намаляло. По-специално в Германия има висока степен на зависимост от китайския потребителски пазар за продажбата на автомобили. Позицията на германския капитал на китайския пазар може да бъде нарушена заради засиленото икономическо и военно противопоставяне между Вашингтон и Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:45 | 20.07.23 г.
fallback
Още от Политика виж още