fallback

България предлага замразените руски активи да се ползват за компенсация на жертвите от войната

Страната ни подкрепя реформата на Митническия съюз, каза още финансовият министър Асен Василев в Брюксел

21:26 | 14.07.23 г. 1
Автор - снимка
Създател

Предлагаме да бъде дискутирана правната възможност замразените руски активи да бъдат насочени към фонд за компенсация на жертвите от войната в Украйна и да се използват още преди края на военните действия, както и под формата на репарации, каза министърът на финансите Асен Василев по време на участието си на Съвета на министрите на финансите в Брюксел.

В своето изказване той заяви, че Украйна се нуждае от спешна финансова подкрепа и настоя дебатите по ревизията на Многогодишната финансова рамка за страната да бъдат отделни от тези за новите източници за финансиране в европейския бюджет. Василев изтъкна, че разговорите за европейския бюджет могат да се проточат и заяви, че самата България има забележки по предложението на Европейската комисия и не намира, че то е балансирано.

Според българския финансов министър реално в пакета има само един нов източник на средства в европейския бюджет - средствата от въглеродния данък върху вноса. България е против ресурса на база на Европейската схема за търговия с емисии, тъй като той не се основава на нови приходи и с него единствено се променят сумите на приходите за националните бюджети и за бюджета на ЕС, коментира още Василев, цитиран от пресцентъра на финансовото министерство.

Финансовите министри от общността коментираха още и предложенията за реформа на Митническия съюз, които се предлага опростяване на правилата, но и по-добър контрол върху веригите на доставки, както и във връзка с контрола на точките на входа и на изхода на ЕС.

България подкрепя предложението, което създава централизирано пространство на ЕС за митнически данни и ще се улесни администрирането на митниците, става ясно още съобщението на Министерството на финансите.

 България подкрепя и създаването митнически орган на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:47 | 14.07.23 г.
fallback
Още от Политика виж още