fallback

Украйна напредва в направленията Мелитопол и Бердянск, търсейки пътя към Крим

Шест държави се присъединиха към Г-7 в даването на гаранции за сигурност на Украйна, Киев готви двустранните споразумения по инициативата

08:08 | 14.07.23 г. 27

Украйна напредва и укрепва позициите си към Мелитопол и Бердянск, съобщават от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в своя обзор на 505-ия ден от началото на войната. Двата града бяха окупирани от руските военни още в първите седмици на пълномащабната война в Украйна и са сочени като основни хъбове за армията в Запорожката област.

За Украйна двата града дават позиции за деокупирането на Крим - при пробив в това направление сухопътният достъп към полуострова ще бъде прекъснат. При това положение и доставките към Херсонска област ще бъдат затруднени. По данни на украинските военни около 30% от доставките за фронта в Украйна преминават през Керченския мост. В страната се надяват да получат далекобойни ракети, с които да могат да достигнат военната инфраструктура на полуострова, което ще има съществено значение за хода на битката. Такива например са ракетите ATACAMS, за които се водят разговори между Украйна и САЩ.

Киев получи далекобойни ракети - британските Storm Shadow, но засега в ограничени количесва, които не позволяват директната офанзива към позиции в Крим, смятат анализатори в страната. 

В направлението Бердянск и Мелитопол се извършва настъпателна операция, потвърждава и зам.-министърът на отбраната Анна Маляр в Telegram. Тя посочва още, че руските военни използват всички резерви, но те намаляват след ежедневни удари на украинците по военни складове.

Украинските власти в Мелитопол също така съобщават за удар по руска военна база край Токмак, който е на около 60 километра от Мелитопол. Няма официално потвърждение на информацията, но назначеният от Москва ръководител на Запорожка област Владимир Рогов съобщава за шест удара по позции около града и споделя видео, което обаче не може да бъде геолокализирано, пише още CNN.

Маляр потвърждава и за настъпление в Бахмут, където се водят тежки боеве и руската армия оказва силна съпротива. Руски военни кореспонденти съобщават частично отблъснати украински атаки в част от тази линия, но и за засилване на офанзивата в северно и южно направление, което се разглежда като опит на украинците да извършат фактическо обкръжение на града. Преди два дни Маляр съобщи, че украинската армия държи входовете и изходите от Бахмут под огневи контрол.

Русия запазва най-голяма активност в направленията Купянск, Бахмут, Лиман, Маринка и Авдеевка, допълват от ВСУ.

Украйна укрепва и своята северна граница - с Русия и Беларус, изграждайки минни полета и траншеи. Целта е да бъдат спрени опити за навлизане в Украйна на бронирана техника или диверсионни групи, казва ген. Серхий Наиев.

Украински анализатори коментират, че офанзивата на Украйна вероятно ще се засили, когато бъде достигната втората отбранителна линия, изградена от руските военни по фронтовата линия. Според военното разузнаване на Великобритания руското командване прави всичко възможно да опази първата линия на отбрана и дори изпраща части, които в момента защитават втората и третата линия напред.

Украйна вече има касетъчни бомби от САЩ, но още не ги е използвала

Украйна вече има на разположение клъстерни бомби, но все още не ги е използвала, коментира пред CNN ген. Олександър Търнавски, който ръководи офанзивата в Таврийското направление (Запорожка област). От Пентагона потвърдиха, че са изпратили на Украйна забранените в повече от 100 държави боеприпаси. Украинският президент Володимир Зеленски коментира по време на срещата на НАТО във Вилнюс, че американските доставки връщат справедливостта на фронта, защото Русия използва касетъчни бомби непрекъснато.

В рамките на срещата във Вилнюс Украйна си осигури военна помощ в размер на 1,5 млрд. долара, съобщи в Twitter министърът на отбраната Олексий Резников, давайки списък с обещанията.

? Ukraine will receive over €1.5 billion in military aid from its international partners.

✳️ Long-range SCALP missiles, Leopard tanks, additional Patriots, F-16 pilot training are just some of the things that can be announced publicly.

We can mention at least seven packages…

— Oleksii Reznikov (@oleksiireznikov) July 13, 2023

Украйна вече се готви за срещата на върха на НАТО във Вашингтон

Годишната среща на лидерите на НАТО в юбилейната за организацията 2024 година, когато се навършват 75 години от създаването ѝ, ще се проведе във Вашингтон, а Украйна вече започна да се готви за нея, обяви във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски. Той съобщи и, че още шест държави - Чехия, Норвегия, Швеция, Испания, Дания и Нидерландия, се присъединяват към общата декларация за сигурност на Украйна на Г-7.

Киев вече подготвя двустранните споразумения с държавите, които искат да присъединят към инициативата.

Русия ще приеме доставките на F-16 като ядрена заплаха

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че предоставянето на самолети F-16 ще бъде разглеждано като ядрена заплаха, защото самолетите могат да носят тактическо ядрено оръжие. Според Института за изучаване на войната (ISW) това е рутинно изказване, типично за опитите да бъде намалена западната подкрепа за Украйна.

Военните анализатори посочват, че едва ли Киев ще получи точно такава модификация на бойните самолети, още по-малко вероятно - ядрени ракети. И към момента на Киев се дават оръжия, които потенциално могат да изстрелват тактическо ядрено оръжие, посочват още от ISW.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:43 | 14.07.23 г.
fallback
Още от Политика виж още