fallback

"Дипломатическият авангард" на Киев е работил за освобождаването на командира на "Азов"

За Турция членството на Украйна в НАТО е от стратегическо значение, смята посланикът на Украйна в Анкара

13:28 | 10.07.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

За освобождаването на петимата командири на защитата на "Азовстал" е работил "дипломатическият авангард" на Украйна, коментира посланикът на страната в Турция Василий Боднар. Пред "Радио Свобода" той уточни, че в процеса са участвали президентите на двете страни, които са провели няколко телефонни разговора по казуса, началника на офиса на президента Андрий Ермак, министърът на външните работи Дмитрий Кулеба, както и на вътрешните работи Ихор Клименко.

Преговорите са се водили няколко месеца, каза Боднар и допълни, че решението на Анкара показва, че страната е стратегически партньор на Украйна. "Нека гледаме резултатите, а не процеса", обясни още украинският посланик по повод множеството критики за действията на Анкара по отношение на Русия. Турция не се присъедини към санкциите на ЕС срещу Москва, а в Украйна имаше множество критики, когато турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с руския си колега Владимир Путин.

 Сега обаче Ердоган изказа и своята подкрепа за членството на Киев в НАТО, заявявайки, че Украйна го е заслужила. Досега Турция нито веднъж не се е изказвала против влизането на Украйна в Алианса, смята Боднар. Той обясни, че просто позициите на Анкара не са били публични и изрази надежда във Вилнюс организацията да предложи ясен план за членството на Украйна в НАТО. "Ясно е, че трябва да има консенсус - дори и 30 да са "за" и само един против, решение няма да има", обясни още украинският посланик в Турция.

За него членството на Украйна в НАТО е от стратегическо значение за Анкара, защото ще защити северните флангове на страната, и като цяло ще доведе до повишаване на сигурността в Черноморския регион.

Турция не е поставила никакви условия за пускането на петимата, сред които е и командира на полка "Азов" Денис Прокопенко, стана ясно още от думите му. След заповед от военното ръководство защитниците на "Азовстал" се предадоха в руски плен през май 2022 година, след месеци в обсада. Металургичният завод беше последната украинска позиция в Мариупол.

През септември голямата част от защитниците на "Азовстал" бяха освободени в замяна на проруския политик Виктор Медведчук, на чиято дъщеря кръстник е руският президент Владимир Путин. Петимата командири обаче бяха изпратени в изгнание в Турция, където трябваше да останат до края на войната.

Украинският президент Володимир Зеленски изненадващо съобщи, че прибира петимата у дома в събота (8 юли), след официалната му визита в Турция. Москва веднага заяви, че не е информирана за освобождаването на командирите и то е в нарушение на направените договорки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:28 | 10.07.23 г.
fallback
Още от Политика виж още