fallback

Командирите на полка "Азов" се връщат на бойното поле

Освобождаването на петимата защитници на "Азовстал" показва международната изолация на Русия, смята Михайло Подоляк

09:10 | 09.07.23 г. 12
Автор - снимка
Създател

Освободените от изгнание в Турция командир на полка "Азов" Денис Прокопенко (Редис) и неговият заместник Святослав Паламар (Калина), се връщат на бойното поле, стана ясно от коментар на двамата пред медии в Лвов. Те, заедно с още трима защитници на "Азовстал" - старшият офицер от "Азов" Олех Хоменко, командирът на 36-та бригада на Морската пехота Серхий Волински и командирът на 12-та бригада на Националната гвардия Денис Шлеха, се върнаха с президента на Украйна Володимир Зеленски, който в петък и събота беше на посещение в Истанбул.

"Ще си вършим работата, ние сме военни", коментира Паламар. Неговият началник добави, че това е причината да се върне в Украйна. "Ще направим всичко възможно и невъзможно да ускорим процеса и войната да дойде до своя логичен край", допълни още Прокопенко.

От пресслужбата на украинското президентство съобщиха, че петимата са осбоводени след преговори с турските власти.

Защитниците на металургичния комбинат "Азовстал" - последната украинска позиция в Мариупол, трябваше да се предадат в руски плен през май 2022 година след месеци на обсада. Част от тях бяха освободени през септември 2022 година, а командирите на отбраната на металургичния завод трябваше да останат в Турция до края на войната.

Те бяха пуснати от Русия след преговори с Турция и Саудитска Арабия, а тогава Зеленски потвърди, че командирите ще останат в Турция до края на войната под личната опека на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Никой не е уведомил Москва за освобождаването на украинските военни, коментира пред РИА Новости говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той посочи, че това е нарушение на договорките, но и че в Москва разбират Анкара, която е поставена под натиск преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

Според съветника на президента Михайло Подоляк освобождаването на ръководителите на "Азов" показва дълбоката международна изолация на Русия.

По време на срещата си с Зеленски турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Украйна е "заслужила членството си в НАТО". Заедно с освобождаването на командирите на военните части, защитавали "Азовстал" това говори за зараждане на проблеми между Русия и Турция, която беше един от малкото партньори, които останаха на Кремъл след нападението над Украйна.

Духът на украинците остава несломим и след 500 дни война

Духът на украинците остава несломим и САЩ потвърждават ангажимента си да помогнат на Украйна да се защити и да изгради своето бъдеще, коментира държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от CNN.

За 500-те дни на пълномащабната война повече от 50 хил. украинци са получили държавни награди, като 298 от тях - най-високата "Герой на Украйна", коментира президентът Володимир Зеленски в Лвов. За съжаление голяма част от тях са връчени посмъртно, допълни той.

От началото на войната Русия не е изпълнила нито една от поставените си цели в Украйна, смятат военните анализатори от Института за изучаване на войната (ISW). Те припомнят, че първоначалните коментари в Москва са били, че Киев ще бъде превзет за броени дни, но в крайна сметка в момента Украйна е в настъпление и опитва да освободи окупираните територии.

Укриаински успех край Бахмут

Зам.- министърът на отбраната Анна Маляр съобщава за съществен напредък в Бахмут - украинските военни напредват с километър напред в този регион. Руските военни кореспонденти потвърждават за атакувани позиции в северозападно и югозападно направление.Има контраофанзивни действия и в западните части на Донецка и Запорожка област, допълват те, цитирани от Института за изучаване на войната. Военните анализатори съобщават още и за продължаващо настъпление на украинската армия в посока Бердянск и Мелитопол, които са считани за важна стъпка за освобождоването на Крим.

За широката аудитория контраофанзивата е много бавна, но все още е твърде рано да бъде дадена оценка, коменитра зам.-министърът на отбраната на САЩ Колин Кал, а съветникът на украинския президент Михайло Подоляк пък отбелязва, че това е още само първата фаза на действията, чиято цел е намаляване на боеспособността на руската армия.

В ISW също оценяват, че целта на Киев е изтощаване на руските сили при запазване на капацитета на украинската армия, дори и това да е свързано с по-бавен териториален напредък.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщава в своята сводка по повод 500-я ден от началото на войната, че руснаците съсредоточават усилията си в направленията Бахмут, Лиман, Авдеевка и Маринка. В тези зони има и удари по гражданска инфраструктура - при една от тях в Лиман загинаха седем души, а 13 са с различна степен на наранявания, съобщават украинските институции. Според тях обстрелът над града е бил извършван със система за залпов огън "Смерч".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:10 | 09.07.23 г.
fallback
Още от Политика виж още