fallback

Мария Габриел посрещна Зеленски при кацането му в София

Ще проведа задълбочени разговори с Денков и Радев, написа президентът на Украйна

13:41 | 06.07.23 г. 14

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел посрещна президента на Украйна Володимир Зеленски при кацането му в София. Това стана ясно от публикация на Габриел във Facebook.

"Добре дошъл в България, Володимир Зеленски", написа външният министър.

„Ще проведа задълбочени преговори с премиера Николай Денков, ще се срещна с президента Румен Радев, правителствени служители, парламентаристи, политици, журналисти. Отбранителна подкрепа, евроатлантическа интеграция на Украйна, среща на НАТО, гаранции за сигурност и прилагане на Формулата на мира“, написа Зеленски в Twitter. 

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба е част от делегацията на Володимир Зеленски в България.

От Министерския съвет съобщиха, че Зеленски е на еднодневно посещение в България. В МС той ще разговаря с премиера акад. Николай Денков и вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, ще се срещне също с ръководствата на парламентарните групи, вносители на проекта на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО.

Очаква се да се подпишат съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна и меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката.

По-късно през деня премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел ще бъдат домакини на дискусия с участието на Володимир Зеленски, посланици, политици и представители на гражданското общество.

Източник: МС

В 15 ч. държавният глава Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 президента на Украйна Володимир Зеленски, съобщиха от пресслужбата на държавния глава на България.

Визитите на Зеленски винаги се следят с повишено внимание и до последно се пазят в тайна от съображения за сигурност. Често се случва програмата му да се променя в последния момент. В центъра на столицата има извънредни мерки за сигурност.

Кремъл за посещението на Зеленски в София: Киев разширява конфликта

Кремъл разкритикува посещението на Володимир Зеленски в България. Украинският лидер се опитва да "въвлече" други държави в конфликта между Москва и Киев, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от АФП. "Режимът в Киев прави всичко възможно да въвлече възможно най-много държави почти директно в този конфликт", каза Песков.

"Много страни вече се впуснаха с главата напред в този конфликт, както пряко, така и косвено. Тази тема ще бъде обсъдена с българите", заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:41 | 06.07.23 г.
fallback
Още от Политика виж още