fallback

Си Дзинпин: Светът се нуждае от стабилни отношения между САЩ и Китай

Двете страни имат търкания по много въпроси, включително и Тайван и подкрепата за Русия

18:00 | 19.06.23 г. 2

Светът се нуждае от стабилни отношения между САЩ и Китай, коментира президентът на Китай Си Дзинпин по време на срещата си с американския държавен секретар Антъни Блинкен, предаде CNBC.

Пред държавните медии китайският президент отбеляза, че има добър напредък по отношение на връзките между САЩ и Китай, както и че са постигнати "споразумения по някои конкретни въпроси", но без да уточнява кои, допълва от своя страна Bloomberg.

Агенцията напомня, че двете страни имат търкания в няколко направления, като например Тайван и подкрепата за Русия на фона на войната в Украйна, както и защитата на интелектуалната собственост и правата на човека, доставките на технологии от САЩ и т.н.

Блинкен пристигна на посещение в Пекин в неделя (18 юни) и в първоначалната програма нямаше предвидена среща с китайския лидер.

Вчера Блинкен разговаря със своя китайски колега Цин Ган, който е приел поканата да посети Вашингтон, допълват от Държавния департамент. Разговорите между двамата продължиха повече от 7 часа и двете страни ги определиха като "позитивни".

Блинкен трябваше да пътува до Китай през февруари, но скандалът с шпионските балони, свалени над САЩ, отложи визитата. Сега той описа срещите си в китайската столица като "позитивна стъпка" за възстановяване на отношенията.

"Моята надежда и очакване е, че ще имаме по-добра комуникация, по-добра ангажираност помежду ни", коментира Блинкен, цитиран от Bloomberg.

И двете страни са съгласни, че трябва да стабилизират връзките, каза още американският държавен секретар, но добави, че Вашингтон няма илюзии колко предизвикателства има при управлението на подобни отношения.

Визитата на Блинкен в Китай е първата на такова високо ниво за последните пет години, посочва CNBC. Очакванията са, че тя ще отвори път на лидерска среща до края на годината. Си и Джо Байдън разговаряха през миналия ноември между заседанията на срещата на Г-20 в Бали.

Китайският министър на отбраната Ли Шанфу отказва да се срещне със своя американски колела Лойд Остин, докато САЩ не премахнат санкциите срещу него, допълва още Bloomberg. Като цяло в Китай определят санкциите като "незаконни" и обвиняват Вашингтон, че със своята политика влошава отношенията между двете страни.

САЩ не разбират Китай, коментира началникът на службата за външни отношения на комунистическата партия в Китай Уан И.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:03 | 19.06.23 г.
fallback
Още от Политика виж още