fallback

На 86 години почина Силвио Берлускони - "Исус Христос на политиката"*

Берлускони е бил хоспитализиран в Милано в петък, само три седмици след като е бил освободен от предишно лечение

11:47 | 12.06.23 г. 1
Автор - снимка
Създател

Силвио Берлускони, пламенният медиен магнат, чието управление като най-дългогодишен следвоенен министър-председател на Италия беше съпътствано от секс скандали и обвинения в корупция, е починал, съобщава Corriere della Sera. Той беше на 86 години. 

Берлускони е бил хоспитализиран в Милано в петък, само три седмици след като е бил освободен от предишно лечение. В миналото той е страдал от сърдечни заболявания, включително неправилно функционираща сърдечна клапа, която хирурзите са сменили през 2016 г., а през 2020 г. бе хоспитализиран заради белодробна инфекция, след като се е заразил с Covid-19.

Въпреки че кариерата му бе белязана от секс скандали, гафове и дори обвинения в корупция и връзки с мафията, той постоянно успяваше да се възстанови от ударите. Близките му връзки и публичната му защита на руския лидер Владимир Путин не попречиха на партията му "Напред, Италия" да си подсигури поста на външен министър в кабинета на сегашния премиер Джорджа Мелони.

Бизнес интересите на Берлускони се простират от недвижими имоти до издателска дейност и финанси, а семейната му холдингова компания Fininvest SpA има дял и в средно голямата италианска банка Banca Mediolanum SpA.

Във Fininvest, която понастоящем се ръководи от най-голямата дъщеря на Берлускони - Марина, работят 15 хил. души, а приходите ѝ през 2021 г. възлизат на около 3,8 млрд. евро според уебсайта на компанията. Fininvest също така контролира Mondadori, една от най-големите издателски групи в Италия, и футболния отбор AC Monza.

Пътят на Берлускони 

Берлускони е роден на 29 септември 1936 г., първоначално е бизнесмен, а от 1994 г. насам като министър-председател ръководи общо четири правителства в Италия. Той помага за определянето на съдбата на страната в продължение на повече от две десетилетия и през целия си живот е бил противоречива личност, но също така е предизвиквал възхищението на мнозина. 

За бившия ръководител на правителството Марио Монти Берлускони е „бащата на всички популисти", а веднъж той самият се нарече "Исус Христос на политиката". Неведнъж е имало обвинения в конфликт на интереси между неговите политически постове и контролираната от него медийна империя Mediaset. Освен това му се наложи да се изправи пред множество съдебни дела.

Във връзка с присъда за укриване на данъци през 2013 г. беше изключен от парламента и през следващите години нямаше право да заема публична длъжност. Той заведе дело срещу това решение в Европейския съд по правата на човека. В последно време бе депутат в Сената, по-малката от двете парламентарни камари в Рим. 

През март 2015 г. той бе оправдан на последна инстанция по делото "Бунга Бунга" за секс с непълнолетни проститутки и злоупотреба със служебно положение. Последвалият процес за подкупване на свидетели също завършва с оправдателна присъда. Конфликтите със закона обаче не намаляват популярността му сред много италианци. 

В хода на финансовата криза през 2011 г. той трябваше да подаде оставка като министър-председател. Отново и отново се опитваше да се върне на политическия връх. "Кавалерът" не успя да направи грандиозно завръщане на голямата сцена, а и последната му мечта да стане президент се провали в началото на 2022 г.

Берлускони с играчите на "Милан" след спечелване на трофей през 2011 г. Снимка: Bloomberg

През последните години Берлускони неколкократно имаше сериозни здравословни проблеми: през 2016 г. претърпя сърдечна операция, през 2020 г. трябваше да влезе в болница заради зараза от Covid и пневмония. Също така през 2022 г. той бе хоспитализиран заради инфекция на пикочните пътища.

Още през 1997 г. той претърпя и операция на тумор на простатата. От няколко години има и пейсмейкър. Съвсем наскоро стана известно, че страда от хронична левкемия.

*Актуализирано в 12:05

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:15 | 12.06.23 г.
fallback
Още от Политика виж още