fallback

Централен банкер оглави служебното правителство на Словакия

Лудовит Одор ще управлява до предсрочните избори през септември

14:25 | 15.05.23 г.

Президентът на Словакия Зузана Чапутова назначи централния банкер Лудовит Одор за служебен министър-председател в понеделник, възлагайки на неговия кабинет да управлява страната до предсрочните избори през септември, съобщи Ройтерс.

46-годишният Одор е уважаван, политически независим икономист и заместник-управител на централната банка на страната, която е членка на еврозоната.

Назначаването му бе определено след разпадането на дясноцентристката коалиция, която управляваше след последните избори през 2020 г. От месеци Словакия изпитва политическа несигурност, след като правителството на Едуард Хегер беше отслабено от напускането на коалиционния партньор "Свобода и взаимност" и вътрешни борби във време на висока инфлация и война в съседна Украйна.

Одор е учил математика и мениджмънт, но е прекарал по-голямата част от кариерата си на икономически позиции в публичния сектор. Той участва в подготовката на страната за влизането ѝ в еврозоната през 2009 г. и помага за създаването на аналитичен отдел към Министерството на финансите, както и на Бюджетния съвет на страната. Той е бил в борда на централната банка през 2006-2010 г., завръщайки се като заместник-управител през 2018 г. Бил е и съветник на дясноцентристкия премиер през 2012 г.

Главният икономист на Словашката централна банка Михал Хорват е назначен за министър на финансите.

Това е третото правителство на страната, което Зузана Чапутова назначава от изборите през 2020 г. насам. Бившият словашки министър-председател Едуард Хегер подаде оставка на 7 май, след като неговият кабинет на малцинството получи вот на недоверие през декември миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:20 | 15.05.23 г.
fallback
Още от Политика виж още