fallback

Г-7 готви нови санкции срещу енeргийния сектор на Русия

Украинският президент Володимир Зеленки "обходи" четирима от лидерите в групата дни преди срещата в Хирошима

12:50 | 15.05.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Лидерите на Г-7 ще дискутират нови санкции срещу енергийния сектор на Русия, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Срещата на върха ще започне на 19 май в японския град Хирошима, а Япония покани за участие и украинския президент Володимир Зеленски. Сега не е ясно дали това няма да стане и лично, или както досега - във видеообръщение.

Японският премиер Фумио Кишида покани Зеленски на Г-7 по време на визитата си в Киев. Снимка: Bloomberg

Киев отдавна настоява за включването на санкции срещу ядрения сектор на Русия като отговор срещу окупацията на Запорожката АЕЦ още в първите седмици на войната през 2022 година. Зеленски в момента е на обиколка в Европа - след като през уикенда (13-14 май) посети Италия, Германия и Франция, сега е във Великобритания. Според съобщение на "Даунинг Стрийт" Зеленски и британският премиер Риши Сунак дискутират нов пакет военна помощ за Украйна в крайградската вила "Чекърс" на премиера. Украинският президент е първият чуждестранен гост Сунак в резиденцията.

Преди дни Лондон потвърди, че е доставил ракети с обсег на действие от 300 километра (Storm Shadow) на Украйна. Сега от офиса на британския премиер допълват, че в новия пакет ще има муниции за системи за въздушна отбрана, както и дронове с обсег на действие от над 200 километра.

Вашето лидерство е вдъхновение за нас, коментира британският премиер, посрещайки Зеленски. Според украинският държавен глава двамата ще дискутират "спешна помощ за Украйна" и благодари за подкрепата досега.

Ройтерс допълва, че в своето заседание в края на седмицата западните лидери, включително и на посетените вече от Зеленски Франция, Германия и Италия, както и Великобритания, ще коментират възможни санкции срещу трети страни, които не спазват западните ограничения. САЩ предлагат и забрана на вноса на групи стоки от Русия, независимо дали отделните продукти са включени в забранителни списъци или не.

С дискутираните промени за Москва ще бъде по-трудно да избягва санкциите, коментират анализатори. Според тях все още не всички подробности са уточнени и решени, допълват още източниците на Ройтерс. Според тях лидерите на седемте водещи държави в света ще обсъдят още и санкции, които да засегнат отбранителния комплекс на Русия.

Срещата на върха на Г-7 съвпада и с преговорите в ЕС за 11-я санкционен пакет срещу Русия. Последното допълнение към ограниченията беше направено в края на февруари, когато се навърши една година от началото на войната. Според официалните изявления на Брюксел в общността също работят върху "пропуски" и възможности за избягване на санкциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:53 | 15.05.23 г.
fallback
Още от Политика виж още