fallback

Мария Габриел е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер

Тя ще проведе срещи като кандидат за премиер с останалите партии

09:16 | 10.05.23 г. 17

Българският еврокомисар Мария Габриел е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер. Това обяви от парламентарната трибуна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"В нашия мандат кандидат за премиер ще бъде сегашният еврокомисар Мария Габриел", заяви Борисов.

"Това, което е дадено на България и на българския еврокомисар, са иновациите, научните изследвания, културата и младежта“, посочи той.

Борисов допълни, че като действащ българският еврокомисар има юридически процедури, по които трябва да се мине. „Нашата парламентарна група ще се свърже с вас, за да може тя да провежда срещите и да поеме своите отговорности като кандидат за премиер“, допълни Борисов. Мария Габриел ще проведе срещи като кандидат за премиер с останалите партии, заедно с излъчени от нея контактни групи.

Лидерът на ГЕРБ-СДС уточни, че партията изпълнява всички конституционни срокове за процедурата по представяне на вариант за кабинет.

В понеделник, 15 май, президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за кабинет на ГЕРБ-СДС като най-голяма политическа сила в Народното събрание.

След като бъде връчен мандатът, от ГЕРБ ще имат седемдневен срок, в който да представят структура и състав на правителство. 

През миналата седмица партията победител на изборите обяви, че няма да подкрепят предложения им проектокабинет от "Продължаваме промяната - Демократична България" и започна срещи с другите парламентарно представени политически сили в опит да намери гласове за свой кабинет. 

„Няма да подкрепим мандат на ГЕРБ и очевидно не бихме предлагали и наши личности в него“, коментира в кулоарите на парламента Даниел Лорер от парламентарната група на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) във връзка с номинацията на еврокомисаря Мария Габриел за кандидат-премиер, която от ГЕРБ-СДС обявиха днес.

"Нашето основно обещание пред избирателите беше да не допуснем представители на ГЕРБ в изпълнителната власт, подчерта той, като припомни, че още преди изборите са решили да не подкрепят кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС и това няма никаква  връзка с кандидата, който ГЕРБ биха предложили за премиер", каза той, цитиран от БТА. Според Лорер Мария Габриел изпълнява достойно задачите си като еврокомисар и до известна степен за ПП-ДБ било изненадващо, че тя е предпочела да приеме номинацията за премиер с първия мандат на ГЕРБ, за който голяма част от политическите сили са били ясни, че няма да подкрепят, независимо коя е личността. "Именно поради сериозната история която ГЕРБ носи със себе си", коментира депутатът.

„Подкрепа за кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС минава през задълбочени разговори по отношение на програми и приоритети“, коментира Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ (ИТН). За номинацията на Мария Габриел той каза, че въпреки добрата й биография в Европа, „ едно такова предложение не означава нищо, тъй като от ИТН все още не са получили покана за каквито и да било разговори“.

„Забелязваме, като че ли по-скоро едно симулиране на желание за съставяне на правителство. Очевидно е, че кандидатурата на Мария Габриел не се издига, за да може да спечели подкрепа“, коментира пред медиите в парламента лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов номинацията на българския еврокомисар за кандидат-премиер на ГЕРБ-СДС.

“Габриел не е човек, който може да поеме отговорност за управление на държавата поради ред причини, до голяма степен тя наподобява жизнения път и политическата кариера на президента Росен Плевнелиев. Няма никакво значение кой ще бъде кандидатът за министър-председател, а каква политика ще следва той, подчерта още Костадинов. В конкретния случай виждаме, че няма никаква промяна в политиката нито на ГЕРБ, нито на другите политически сили, към които е отправена офертата за подкрепа“, коментира лидерът на „Възраждане“. 

Доколкото познавам лично Мария Габриел, мисля, че това е един добър, премислен избор, коментира в кулоарите на парламента служебният премиер Гълъб Донев. „Надявам се в края на седмицата да знаем имената на кандидатите за министри в предложението на ГЕРБ-СДС“, коментира Донев. 

„Придържам се към позицията на президентската институция, че ще коментираме, когато видим целия списък на кабинета, каза вицепрезидентът Илияна Йотова за номинацията на Мария Габриел за министър-председател, която от ГЕРБ-СДС обявиха.

Политолог: С премиер Мария Габриел конците ще дърпа Борисов

"Странен е такъв вариант, ако българският министър-председател трябва да се нрави на нещо, то трябва да е на българския народ, а не на брюкселските бюрократи или на една част от политическия елит, който гледа само към Брюксел. Борисов гледа да предложи най-смилаемата фигура, за да събере мнозинство, което няма да се получи", коментира по Bulgaria ON AIR политологът Слави Василев.

Според него номинацията на Мария Габриел е ясен знак кой ще дърпа конците. "Ако има един човек, който ще дърпа конците с обявяването на госпожа Габриел, която няма авторитет във вътрешнополитически план, това ще е Борисов. Той ще дърпа конците отвсякъде на този кабинет, това не ми се струва удачна формула", каза Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:19 | 10.05.23 г.
fallback
Още от Политика виж още