IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Най-стабилно ще е управлението на коалиция между големите партии

Ще поканим на разговори всички, приемаме предложения за министри и от президента Румен Радев, каза лидерът на ГЕРБ

12:50 | 05.04.23 г. 25
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

ГЕРБ-СДС ще покани на разговори за съставяне на редовно правителство всички партии, но ще преговаря по политики само с тези, които се съгласят да участват в бъдещо управление. Най-стабилно би било управлението на коалиция между големите партии. Това заяви на пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в първия си коментар след изборите на 2 април.

Коалицията ГЕРБ-СДС спечели проведените в неделя парламентарни избори с 26,49% от упражнилите правото си на глас.

Борисов каза, че Народното събрание трябва да излъчи редовно правителство, независимо каква е цената за партиите. „Каквато и да е цената за партиите, кабинет трябва да бъде излъчен. Нека загубят партиите, но да спечели народът", каза той.

Лидерът на партията заяви, че ще поканят на разговори "абсолютно всички партии, които българският народ изпрати в парламента" и призова те да поставят своите условия, за да бъдат обсъдени.

„Всички разговори за политики минават през редовно правителство. Затова за политики ще говорим само с формациите, които решат да участват в редовен кабинет", категоричен беше Борисов. Това е обратното на заявeната преди изборите позиция на "Продължаваме промяната", която лансираше идеята за правителство на малцинството, около приоритетите на което да се търси мнозинство на база на програмни приоритети.

Борисов заяви, че най-стабилно би било управлението на коалиция между големите партии, а естествените партньори на ГЕРБ-СДС са "партиите, които подкрепят Украйна, активното ни членство в НАТО и присъединяването към Шенген и еврозоната".

„Българските избиратели казаха, че без ГЕРБ не може, но и без ПП-ДБ не може", каза Борисов. Въпреки това вратата за преговори остава отворена за всички, включително и за "Възраждане", като от ГЕРБ-СДС нямат против да разгледат предложение за министри дори от страна на президента Румен Радев.

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че ще бъде депутат в 49-ото Народно събрание и лично ще води преговорите за съставяне на правителство.

Без редовно правителство ГЕРБ-СДС няма да подкрепи проектобюджет за 2023 година. „На инат няма да се приеме нито бюджет, нито реформи”, заяви Борисов.

Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" ще даде официална пресконференция в петък от 12.00 часа, беше обявено по-рано днес.

Вчера от ПП взеха решение, че няма да подкрепят правителство, предложено от ГЕРБ, но са отворени за разговори по конкретни политики с всички политически сили в 49-ия парламент.

Преди това от коалицията съобщиха, че партиите от обединението ще стигнат до общо решение за следващи действия след обсъждания на ръководните им органи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 05.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 22 rate down comment 11
andy
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка (ваку)умен, каква воля на народа, като пpoдажните мekoтели мижитypkи водени от наглocakcoнckите си господари я yмъpтвиха последите 33 години. 2/3 не си мръднаха пръста в неделя. ДОБРАТА новина е, че ние се събуждаме, а наглосаксоските отмират. От алчност и вдлъбатотия. Време ни е да възродим България и Европа! И ще бъде! Скоро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 25
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: andy Копейнико празноглав, разбойническите групировки са начело с Bгъzраждане и другите на москалска хранилка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 31
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
В името на премахването на мижитypките на таварищ прецедента, трябва да има преглъщане на его и необходимия компромис, с които да се създаде про-рвропейско правителство, което е и волята на българския народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 7
Repoman
преди 1 година
Каква е тази мантра, че трябвало да има правителство каквато и да е цената за народа? Напротив, не е задължително да има правителство. Ако няма нужния консенсус, да си отиваме на избори. Както е по Конституция, кои сме ние, че да искаме да заобикаляме Конституцията? Единственият компромис би могъл да бъде приемането на бюджет, но и служебното правителство може да предложи такъв, а парламентът да го приеме, докато още го има. След това избори. Честите избори работят много добре срещу купения вот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 21
andy
преди 1 година
Очевидно пocoлството изви ръцете на Бойко Рaзбoйko и сега той е готов на всичко за да не изкарват кирливите му ризи на показ. Да видим другите paзбoйници, създадени от същото посолство под предлог, че се борят с първия разбойник, дали ще изпълнят заповедите на господарите си. Ще има ли брак между двете paзбойнически групировки? Най-вероятно - ДА! Това е церемониално caмoyбийство за тях, но какво от това, като след това няма да я има България?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още