IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Най-стабилно ще е управлението на коалиция между големите партии

Ще поканим на разговори всички, приемаме предложения за министри и от президента Румен Радев, каза лидерът на ГЕРБ

12:50 | 05.04.23 г. 25
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

ГЕРБ-СДС ще покани на разговори за съставяне на редовно правителство всички партии, но ще преговаря по политики само с тези, които се съгласят да участват в бъдещо управление. Най-стабилно би било управлението на коалиция между големите партии. Това заяви на пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в първия си коментар след изборите на 2 април.

Коалицията ГЕРБ-СДС спечели проведените в неделя парламентарни избори с 26,49% от упражнилите правото си на глас.

Борисов каза, че Народното събрание трябва да излъчи редовно правителство, независимо каква е цената за партиите. „Каквато и да е цената за партиите, кабинет трябва да бъде излъчен. Нека загубят партиите, но да спечели народът", каза той.

Лидерът на партията заяви, че ще поканят на разговори "абсолютно всички партии, които българският народ изпрати в парламента" и призова те да поставят своите условия, за да бъдат обсъдени.

„Всички разговори за политики минават през редовно правителство. Затова за политики ще говорим само с формациите, които решат да участват в редовен кабинет", категоричен беше Борисов. Това е обратното на заявeната преди изборите позиция на "Продължаваме промяната", която лансираше идеята за правителство на малцинството, около приоритетите на което да се търси мнозинство на база на програмни приоритети.

Борисов заяви, че най-стабилно би било управлението на коалиция между големите партии, а естествените партньори на ГЕРБ-СДС са "партиите, които подкрепят Украйна, активното ни членство в НАТО и присъединяването към Шенген и еврозоната".

„Българските избиратели казаха, че без ГЕРБ не може, но и без ПП-ДБ не може", каза Борисов. Въпреки това вратата за преговори остава отворена за всички, включително и за "Възраждане", като от ГЕРБ-СДС нямат против да разгледат предложение за министри дори от страна на президента Румен Радев.

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че ще бъде депутат в 49-ото Народно събрание и лично ще води преговорите за съставяне на правителство.

Без редовно правителство ГЕРБ-СДС няма да подкрепи проектобюджет за 2023 година. „На инат няма да се приеме нито бюджет, нито реформи”, заяви Борисов.

Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" ще даде официална пресконференция в петък от 12.00 часа, беше обявено по-рано днес.

Вчера от ПП взеха решение, че няма да подкрепят правителство, предложено от ГЕРБ, но са отворени за разговори по конкретни политики с всички политически сили в 49-ия парламент.

Преди това от коалицията съобщиха, че партиите от обединението ще стигнат до общо решение за следващи действия след обсъждания на ръководните им органи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 05.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

25
rate up comment 2 rate down comment 14
khao
преди 1 година
До: zelka007 хахахаха, не, не ... хич не е копейка! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 17
zelka007
преди 1 година
До: SporqZaKef... аха , огрял си пейзажа викаш , публиката те е освиркала , и ти ще си запазиш бъдещите прозрения в дълбока тайна ... :))) ... не че некой е очаквал друго де ... добро начало ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 16 rate down comment 2
SporqZaKef
преди 1 година
До: zelka007В интерес на истината, вчера си направи устата за момент да поговорим за тоа как Бразилия и Китай подписаха договор с който ще въртят търговия в Собствени Валути, пренебрегвайки долара. Как най-верния съюзник на Америка (Саудидска Арабия) им обърна гръб, че влезе и в ШОС. Как половин Африка буквално се продаде на Китай, но спор по темата не последва а само 6-7 коментарчета с обиди на които само ти и твоите 4-5 авера се забавлявате. просто прекъснах темата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 16 rate down comment 2
SporqZaKef
преди 1 година
Както е видно от псевдонима ми, споря за кеф. А след като всичкия ни интелектуален капацитет се е събрал под тези статии, не ми остават много други избори. Отделно факта, че ти отне почти час да съчиниш два реда обиди, ми носи голямо задоволство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 18
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... само пропусна да дадеш за пример невменяемият и несменяем вечно занулен президент на най-мирната и прогресивна държава в света , дето връща врътките за страничните стъкла на колите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 17
zelka007
преди 1 година
До: SporqZaKef ... е нали само икономически новини и инвестиции ?! кво се пънеш под българска политика с пopнo от епицентър ... :))) ... не особено си фелен , да не напиша , че си напълно нефелен ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 17
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... ремонти в центъра , коги нема движение се правят ... :))) ... даже нема да раберете ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
*Борисов: Най-стабилно ще е управлението на коалиция между големите партии* - Най-стабилно ще е управлението, което имаме в момента - служебно правителство. При такава тежка фрагментация на политическия живот и политическа криза, президентската форма на управление сама се налага като изход. На президентски избори винаги има мажоритарно избран държавен глава. Той назначава правителство и лично отговаря пред народа за него. В президентските републики правителствените кризи са рядкост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 3
мрънмрън
преди 1 година
То у нас малки партии изобщо не влизат. Прави се едно правителство от всички партии (те така или иначе са 5-6), като зам. министрите и министрите, да не са от една и съща партия, както е обичайната практика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
До: zelka007 e що чак лятото, дан вий страх от народния гняв бре трошачи на паметници? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още