fallback

Борисов: Най-стабилно ще е управлението на коалиция между големите партии

Ще поканим на разговори всички, приемаме предложения за министри и от президента Румен Радев, каза лидерът на ГЕРБ

12:50 | 05.04.23 г. 25
Автор - снимка
Създател

ГЕРБ-СДС ще покани на разговори за съставяне на редовно правителство всички партии, но ще преговаря по политики само с тези, които се съгласят да участват в бъдещо управление. Най-стабилно би било управлението на коалиция между големите партии. Това заяви на пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в първия си коментар след изборите на 2 април.

Коалицията ГЕРБ-СДС спечели проведените в неделя парламентарни избори с 26,49% от упражнилите правото си на глас.

Борисов каза, че Народното събрание трябва да излъчи редовно правителство, независимо каква е цената за партиите. „Каквато и да е цената за партиите, кабинет трябва да бъде излъчен. Нека загубят партиите, но да спечели народът", каза той.

Лидерът на партията заяви, че ще поканят на разговори "абсолютно всички партии, които българският народ изпрати в парламента" и призова те да поставят своите условия, за да бъдат обсъдени.

„Всички разговори за политики минават през редовно правителство. Затова за политики ще говорим само с формациите, които решат да участват в редовен кабинет", категоричен беше Борисов. Това е обратното на заявeната преди изборите позиция на "Продължаваме промяната", която лансираше идеята за правителство на малцинството, около приоритетите на което да се търси мнозинство на база на програмни приоритети.

Борисов заяви, че най-стабилно би било управлението на коалиция между големите партии, а естествените партньори на ГЕРБ-СДС са "партиите, които подкрепят Украйна, активното ни членство в НАТО и присъединяването към Шенген и еврозоната".

„Българските избиратели казаха, че без ГЕРБ не може, но и без ПП-ДБ не може", каза Борисов. Въпреки това вратата за преговори остава отворена за всички, включително и за "Възраждане", като от ГЕРБ-СДС нямат против да разгледат предложение за министри дори от страна на президента Румен Радев.

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че ще бъде депутат в 49-ото Народно събрание и лично ще води преговорите за съставяне на правителство.

Без редовно правителство ГЕРБ-СДС няма да подкрепи проектобюджет за 2023 година. „На инат няма да се приеме нито бюджет, нито реформи”, заяви Борисов.

Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" ще даде официална пресконференция в петък от 12.00 часа, беше обявено по-рано днес.

Вчера от ПП взеха решение, че няма да подкрепят правителство, предложено от ГЕРБ, но са отворени за разговори по конкретни политики с всички политически сили в 49-ия парламент.

Преди това от коалицията съобщиха, че партиите от обединението ще стигнат до общо решение за следващи действия след обсъждания на ръководните им органи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:08 | 05.04.23 г.
fallback
Още от Политика виж още