fallback

Днес Тръмп влиза в историята и... в криминалните досиета

Бившият президент обмисля дали да не ползва полицейската си снимка за рекламни материали за кампанията си

15:36 | 04.04.23 г.
Автор - снимка
Създател

С белезници или без? Много се спекулира с подробностите преди днешното явяване на бившия американски президент Доналд Тръмп в наказателния съд в Манхатън. Едно нещо е сигурно: датата е историческа.

Някъде около обяд днес, нюйоркско време, моментът ще е настъпил: бившият президент на САЩ Доналд Тръмп ще се яви пред наказателния съд в Манхатън, където ще бъде прочетен обвинителният му акт. Преди това Тръмп трябва да даде пръстови отпечатъци и да бъде фотографиран от полицията. Получената „снимка" вероятно ще остане в историята, дори и никога да не бъде публикувана.

Mugshots са легендарните портрети на заподозрени в престъпления в САЩ. Това е важно да се подчертае, тъй като въпреки че на тези снимки изглежда, че са изобразени престъпници, те всъщност са направени в момента на ареста, т.е. преди присъдата. За разлика от Европа, подобни снимки в САЩ обикновено се публикуват от правоприлагащите органи. По правило държавата не упражнява никакви авторски права върху снимките, така че те могат да се възпроизвеждат безгрижно от медиите. 

В Ню Йорк е различно - тук снимките Mugshots не са автоматично свободни за публикуване. Затова адвокатите на Тръмп искат да предотвратят това. „Харесва ми прозрачността. Мисля, че тя е нещо добро в определени ситуации. Имам проблем с пробутването на образи", заяви адвокатката му Алина Хаба пред CNN. С оглед на предизборната кампания и поради факта, че Тръмп е „водещият" кандидат на републиканците, публикуването на такива изображения според нея „не е полезно". Сегашната предизборна кампания е вътрешна: Тръмп отново се кандидатира за президентската номинация на Републиканската партия на изборите през 2024 г.

Доналд Тръмп все още може да разчита на много свои поддръжници. Снимка: Bloomberg

Mugshots трябва да помогнат в предизборната кампания

Според британския Independent обаче Тръмп обмисля дали самият той да не използва снимката, за да финансира предизборната си кампания, например като я отпечата на рекламни материали. Адвокатът по защита Алън Дершовиц, който е представлявал Тръмп и друг път, заяви, че е посъветвал бившия президент да направи точно това.

Дори и без намесата на Тръмп може да се разпространят множество снимки: списание Time пише, че поддръжниците на бившия президент са се договорили в онлайн форуми да разпространят колкото се може повече изкуствено създадени снимки, така че никой да не знае коя е истинската. Това би съответствало на стратегията на бившия съветник на Тръмп Стив Банън „да наводни зоната с глупости": да представи на обществеността толкова много лъжи и толкова много глупости, че вниманието винаги да е насочено към Тръмп - но никога към проблемите, които биха могли наистина да му навредят.

„Лов на вещици" в праймтайма

Снимка на престъпник или не, във всеки случай датата е историческа: Тръмп е първият бивш президент на САЩ, на когото е повдигнато обвинение по наказателно дело. Очакват се протести на привърженици и противници; след опита от щурма на Капитолия във Вашингтон от подстрекавани привърженици на Тръмп Ню Йорк наложи строги мерки за сигурност. 

Вчера Тръмп пътува до Ню Йорк от имението си „Мар-а-Лаго“ във Флорида; в понеделник следобед той влезе в Trump Tower на Пето авеню, наблюдаван от фотографи и оператори. Ако успее да се върне у дома достатъчно бързо, той планира да произнесе реч в "Мар-а-Лаго" тази вечер след съдебното си заседание - в 20:15 ч. източно стандартно време, в най-гледаното време. В България това ще стане в 3:15 ч. сутринта в сряда. Вероятно тогава Тръмп отново ще говори за „лова на вещици", който се провежда срещу него - обвинение, което той отправя от години, когато има политически или правни проблеми. 

Настоящото дело е свързано с плащанията на „пари срещу мълчание" на бившата порноактриса Сторми Даниълс. Според нея двамата са правили секс през 2006 г. Десет години по-късно Тръмп ѝ е платил 130 хил. долара, за да си държи устата затворена преди президентските избори. По-късно плащането беше потвърдено от Тръмп и неговите адвокати. Обвинителният акт все още не е публичен, той ще бъде прочетен едва на съдебното заседание. Това, което е ясно, е, че плащането на пари за мълчание не е било незаконно. Съобщава се обаче, че в този процес бившият президент е обвинен в нарушаване на законите за финансиране на предизборните кампании. Общо Тръмп е обвинен в 34 престъпления, като всички те се наказват със затвор.

„Раздразнителен" и "сдухан“

Плащането на парите за мълчание е минало през 2016 г. през тогавашния адвокат на Тръмп Майкъл Коен, който през 2018 г. се разграничи от него и се призна за виновен за незаконно финансиране на предизборна кампания. Плащането на Коен към Сторми Даниълс му е било възстановено от Тръмп, както самият той призна. Според Washington Post обвинението може да бъде „повишено“ в тежко престъпление днес, ако има съмнение, че документите са били фалшифицирани, за да се прикрие или извърши друго престъпление.

Бившата американска порноактриса Сторми Даниълс. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

За самата снимка Mugshot и последващото явяване в съда Тръмп вероятно ще бъде официално задържан. Обикновено обвиняемите се водят пред съда с белезници - но дали това ще се случи и с бившия президент, който постоянно е придружаван от агенти на Сикрет сървис, е съмнително. Още в края на март се говореше, че Тръмп е в добро настроение по отношение на съдебната дата, като дори се е шегувал за „златните белезници", с които ще се яви в Ню Йорк. Миналия четвъртък обаче настроението му се е променило според Washington Times, като негов помощник го е описал като „раздразнителен" и „сдухан".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:36 | 04.04.23 г.
fallback
Още от Политика виж още