fallback

Силата на словото: за какво говори Володимир Зеленски по време на война

Основният автор на речите е самият украински президент, твърдят от обкръжението му

14:21 | 26.02.23 г. 16
Автор - снимка
Създател

На 24 февруари 2022 година Русия нападна Украйна, а украинският президент Володимир Зеленски записва кратко обръщение (67 секунди) към нацията, в което съобщава за атаките, призовава за спокойствие и уверява, че украинските институции са на мястото си. Това е първото от серията съобщения, които се превърнаха в марка за дипломатическите усилия на държавния глава в последните 12 месеца.

От началото на войната държавният глава на страната се е обърнал почти 600 пъти към нацията - вечерни обръщения, поздравления по различни празници и други съобщения, изчислява украинското издание на Forbes.Общото времетраене на тези обръщения е повече от 33 часа, или по около 3 минути всяко, изчисляват още от Forbes. Основните теми са информация за бойните действия, дипломатическите му усилия, награди за военни и т.н.

От изданието разкриват отговора и на един от най-често задаваните въпроси - кой е авторът на тези обръщения. От обкръжението на Зеленски обясняват, че в основната си част това е самият президент. Много често технически обръщението е написано от сътрудниците му, но на базата на насоките и ключовите послания и структура от Зеленски, разказва говорителят на началника на офиса на президента Дария Заривная.

Анализите на обръщенията на Володимир Зеленски показват, че най-често използваната дума в тях е "наш" - повече от 4400 пъти. За сравнение думата Украйна присъства 956 пъти, "окупатори" - 831 пъти, "ден" - 821 пъти, "живот" - 589 пъти и "подкрепа" - 560 пъти.

"Нашата държава" е най-честото словосъчетание в президентските обръщения.

Реториката се променя в хода на войната - през февруари 2022 година в основата на обръщенията са думи като "враг", "столица", "граждани", "защита", а в следващите месеци - "защита", "партньори", "действие", "подкрепа".

В месеците на войната Володимир Зеленски има повече от 170 обръщения към международна публика. В тях посланията са базирани на "мир", "свобода", "право", "сигурност" в първите седмици на войната. През февруари 2023 година посланията се трансформират и Зеленски вече говори за "живот", "агресия", "терор", "история".

Нито президентът, ни първата дама на Украйна, са взимали участие във форуми, за които няма яснота дали и как аудиторията може да помогне на Украйна, коментира източник на Forbes от офиса на президента. Някои от обръщенията не са насочени към политическия елит - украинският президент често говори със студенти или предприемачи. Всички те обаче се оказват ефективен инструмент на дипломацията, смятат западни анализатори.

Според тях именно заради обръщенията на Зеленски Украйна е получила статут на кандидат за член в ЕС, както и военна и финансова помощ. Именно искания за подкрепа, разказ за военните действия, съпротивата на украинците, ценности и призиви за справедливост са в основата на тези изявления.

Всяко едно от тях има специфика за различните публики. Например пред Бундестага Зеленски призова германците да "разрушат стената", пред британския парламент цитира Чърчил и т.н. Средната им дължина е около 5 минути.

34 пъти украинският президент е говорил пред заседания, конференции и други международни събития в присъствието на представители от различни страни - Съвета за сигурност на ООН, заседания на Европейския съвет, на НАТО и т.н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:56 | 26.02.23 г.
fallback
Още от Политика виж още