fallback

Какво ще вълнува Мюнхенската конференция по сигурността?

За първи път събитието се провежда в сянката на война в Европа. Надеждите за постигане на мир са малко

08:45 | 17.02.23 г.
Автор - снимка
Създател

В Европа има война - това е и новата ситуация за тазгодишната Мюнхенска конференция по сигурността (МКС), която се провежда от петък до неделя тази седмица. Миналата година руските войски навлязоха в Украйна три дни след като в Мюнхен бяха проведени заключителните разговори. По това време, въпреки разполагането на стотици хиляди руски войници на границата, никой от събралите се там политици, военни експерти и изследователи не искаше да повярва, че Владимир Путин ще се осмели. Те грешаха, пише в обзор германският Handelsblatt. 

Сега конференцията се провежда в сянката на войната в Европа. Така тя никога не е била по-важна, отколкото през тази година, никога предизвикателствата не са били по-големи. А всъщност събитието, което се смята за един от най-важните форуми за външна политика и сигурност в света, е посветено преди всичко на една тема: Каква би могла да бъде стратегията за прекратяване на тази война?

Украинският президент Володимир Зеленски ще произнесе видеореч в самото начало в петък по обяд. Той отново ще се обърне към Запада с призив да достави повече оръжия, включително изтребители.

След него ще говори канцлерът на Германия Олаф Шолц. Шолц участва в конференцията за втори пореден път - неговата предшественичка в канцлерството Ангела Меркел е присъствала на събитието за външна политика и сигурност само веднъж на две години.

Но сега настъпиха особени времена – „повратната точка", която канцлерът обяви в Бундестага малко след нападението над Украйна, ще бъде дълъг процес. А преломът на времето трябва да бъде вграден в европейска стратегия, се казваше в правителствените среди. 

Представители на руското правителство изрично не бяха поканени от организаторите на МКС, както и официални представители на Иран. С оглед на „нарушението на цивилизацията", причинено от руската агресивна война срещу Украйна, не трябва да се дава форум на пропагандата на Путин и неговото правителство, бе заявил председателят на конференцията Кристоф Хойсген на пресконференция преди събитието.

Волфганг Ишингер, който председателстваше конференцията от 2008 до 2022 г., заяви, че решението да се съкрати списъкът с гостите по този начин е било правилно. Но той призна, че изпитва известно съжаление. 

"Лично аз смятам, че това е жалко", каза той, цитиран от Financial Times. "Винаги съм смятал, че конференцията е важна платформа за неофициални разговори с трудни противници - държави, с които официалните ни контакти са слаби или изобщо не съществуват". 

Създадена от бившия офицер от Вермахта Евалд-Хайнрих фон Клайст в разгара на Студената война, МКС започва през 1963 г. като Wehrkundetagung или конференция за обмен на военни познания. Скоро тя се превръща в своеобразна "трансатлантическа любовна среща", на която западни политици, генерали и шефове на разузнавателни служби се събират, за да покажат единен фронт в борбата си със съветския комунизъм.  

След края на Студената война тя значително разшири своите хоризонти, като покани бивши врагове и прие нов дневен ред, който надхвърли военните въпроси и обхвана въпроси като изменението на климата и миграцията. Сега МKС се връща към своите корени. Въпреки че ще има много лидери от Азия, Африка и Латинска Америка, преобладаващата част от участниците са от САЩ и Европа. Организаторите могат да се похвалят, че на тазгодишната конференция ще присъства най-голямата делегация на Конгреса на САЩ в историята на форума.

Някои приветстват факта, че западният алианс използва Мюнхен като възможност да покаже обща цел, особено когато става въпрос за Украйна. „Това се превръща по-скоро в конференция на съмишленици и това е добре", каза Родерих Кисеветер, депутат от Християндемократическата партия и пенсиониран полковник.

Сградата, в която ще се провежда конференцията по сигурността в Мюнхен. Снимка: Bloomberg

„Понякога трябва да се начертае граница за военнопрестъпниците и да им се обясни, че те не са част от клуба". 

Други обаче се опасяват, че в дългосрочен план може да се окаже, че конференцията губи своята идентичност. „Тя не може да се превърне просто в ехокамера", каза един високопоставен германски дипломат. Според него рискът е тя да се превърне в баварска версия на Международния форум за сигурност в Халифакс - по-малка проява, провеждана ежегодно в Канада, която има много по-тясна западна насоченост.

Очакват се Камела Харис и Ван И 

Конференцията има за цел преди всичко да послужи за консултация на съюзниците, да насърчи обмена на информация със страни като Китай и Бразилия, но и да демонстрира тясната солидарност в рамките на Европа и САЩ. Така например канцлерът Шолц, френският президент Еманюел Макрон и полският президент Анджей Дуда ще се срещнат във формата на т.нар. ваймарски триъгълник. Планирани са и срещи с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и други държавни и правителствени ръководители на европейски държави.

В навечерието на конференцията се изтъква по-специално размерът на тазгодишната делегация на САЩ. Твърди се, че тя е „най-голямата досега". Сред най-важните гости със сигурност са американският вицепрезидент Камала Харис, както и висшият служител на китайската външна политика и член на влиятелното Политбюро на Комунистическата партия Ван И.

В Мюнхен Ван И ще проведе разговори с Шолц и германския министър на външните работи Аналена Бербок. Те вероятно ще обсъдят и ролята на Китай във войната в Украйна. А любопитното в случая е, че малко след посещението си в Мюнхен Ван И ще отпътува за Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:34 | 17.02.23 г.
fallback
Още от Политика виж още