fallback

ФБР е претърсил Университета на Делауеър във връзка с документи на Байдън

Преди това материали бяха намерени в дома му в Уилмингтън, щата Делауеър, и в офис във Вашингтон

14:01 | 16.02.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФБР извърши две претърсвания в Университета на Делауеър през последните седмици във връзка с разследване на работата на президента Джо Байдън с класифицирани документи, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източник, запознат с разследването.

Претърсванията са извършени със съгласието и съдействието на юридическия екип на Байдън. 

По-рано този месец адвокатът на американския президент заяви, че министерството на правосъдието на САЩ не е открило документи с маркировка „класифицирано" по време на над тричасовото претърсване на къщата на президента в Рехобот, Делауеър, но е взело някои материали за допълнително разглеждане.

Байдън е предоставил на университета документи от времето, когато е бил сенатор от Делауеър, между 1973 и 2009 г., пише на уебсайта на учебното заведение. „Докато не приключи архивният процес и колекцията не бъде предоставена на обществеността, достъпът до нея е възможен само с изричното разрешение на президента Байдън", се посочва още.

Нито ФБР, нито Министерството на правосъдието, нито Университетът на Делауеър са отговорили веднага на отделни молби за коментар от страна на Ройтерс.

В основата на действията на ФБР са неправомерно намерените поверителни документи на Байдън, неговия предшественик Доналд Тръмп, както и на бившия вицепрезидент Майк Пенс, които е трябвало да бъдат предадени на Националния архив, когато те са напуснали постовете си.

Въпросът създаде политическо главоболие за Байдън, който се очаква да обяви кампания за преизбиране в близките седмици или месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:01 | 16.02.23 г.
fallback
Още от Политика виж още