fallback

Децата до 10 години ще пътуват безплатно в обществения транспорт

Отстъпката в цената на картите за пътуване за ученици се увеличава от 20 на 70%

16:48 | 25.01.23 г.

От 1 февруари всички деца до 10-годишна възраст ще пътуват безплатно в обществения градски транспорт и междуселищния транспорт. Това потвърди на брифинг в Министерския съвет служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, предава БТА.

Решението е взето на днешното правителствено заседание, потвърди той. Мярката ще продължи до края на календарната година.

Отстъпката в цената на картите за пътуване на ученици се увеличава от 20 на 70%, а при картите за пътуване на възрастните хора - на 40%.

Намаленията ще влязат в сила, след като днес Министерският съвет одобри допълнителни средства от 73 млн. лв. в подкрепа на услугата "обществен транспорт" в цялата страна. Те ще са в сила до края на годината и се въвеждат като компенсация за високите цени на горивата.

Парите са осигурени от свръхпечалбите, постъпили в държавния бюджет от петролната рафинерия в Бургас.

Служебното правителство очаква през тази година да бъдат събрани близо 2 млрд лв. от свръхпечалбите на дружествата, които използват руски петрол. Те ще бъдат разпределени в други мерки, които разработва МФ.

С друго решение на служебния кабинет с 27 млн. лв. се повишават субсидиите за нерентабилни линии между населени места в отдалечени райони.

Предстои разработването и на механизъм за компенсация на потребителите на горива, който да замени отстъпката от 25 ст. за литър, която беше в сила до края на 2022 година, каза Алексиев. Мярката трябва да бъде обявена през февруари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:46 | 25.01.23 г.
fallback
Още от Политика виж още