fallback

Предложеното от Путин прекратяване на огъня среща скептицизъм

САЩ и Германия пращат танкове, Белият дом смята, че "Вагнер" иска да експлоатира мините за сол и гипс край Бахмут

07:01 | 06.01.23 г. 24
Автор - снимка
Създател

Решението на Германия и САЩ да доставят на Украйна бронетранспортьори предизвика радост и облекчение в Киев. Президентът Володимир Зеленски благодари на канцлера Олаф Шолц и на президента на САЩ Джо Байдън за обещанието. 

„Ние все пак ще получим система Patriot и мощна бронирана техника, това е наистина голяма победа за нашата държава", каза той във видеообръщението си. Посланикът на Германия Олексий Макеев публикува в Twitter черно-червено-златни сърца и думите „#Благодаря, Германия".

В телефонен разговор в четвъртък вечерта Шолц и Байдън се договориха за първи път да доставят на Украйна бронетранспортьори за борба с руските нападатели, което представлява значително увеличение на огневата мощ, спешно търсено от президента Володимир Зеленски в борбата срещу руската инвазия. Германското правителство иска да предостави няколко десетки Marder, както и батарея за противовъздушна отбрана Patriot - втората, която се насочва към страната, след като САЩ заявиха миналия месец, че ще изпратят една от мощните системи за противовъздушна отбрана. Двете страни искат също така да обучават украинските сили за работа с танковете. Това е ясна промяна в курса на Запада. 

Бронираните превозни средства са почти на върха на списъка с желания на Зеленски, тъй като силите му се стремят да противодействат на танковете и другите бронирани превозни средства, които са ключово предимство за Русия в конфликта досега. По време на посещението си в САЩ миналия месец той потвърди необходимостта от по-тежки оръжия.

Бойна машина M2 Bradley на американската армия. Снимка: Bloomberg

Едно от лицата, запознати с въпроса, заяви, че САЩ изпращат около 50 броя Bradley, произведени от BAE Systems Plc, както бе съобщено по-рано от Ройтерс. Германия ще изпрати 40 от своите машини Marder според говорител на Министерството на отбраната.

Представители на САЩ преди това се възпротивиха на идеята за изпращане на бронирани превозни средства, като заявиха, че по-тежките оръжия биха били твърде трудни за експлоатация и поддръжка от страна на Украйна. Но съюзниците вече обявиха, че ще предоставят такива оръжия. Полша предостави танкове, а Франция заяви в сряда, че ще изпрати свои бронирани машини AMX-10RC. 

Американските превозни средства, които са бронирани пехотни машини, оборудвани с противотанкови ракети и могат да превозват войници в битка, ще бъдат част от пакет оръжия, който Министерството на отбраната планира да обяви в петък. Лице, запознато с плановете, заяви, че пакетът на стойност 3 млрд. долара ще включва оръжия на стойност 2,85 млрд. долара, взети от запасите на САЩ, както и средства, с които Украйна ще закупи допълнително американско оборудване.

„Трябва да направим всичко възможно, за да помогнем на украинците да се противопоставят на руската агресия", заяви Байдън пред репортери по време на заседание на кабинета в Белия дом. „Русия не се опитва да забави темпото. Действията, които предприемат, са също толкова варварски, колкото и преди година, и те изобщо не намаляват, изобщо не се отпускат“.

Украински официални лица предупредиха, че Русия може да се готви за нова офанзива през пролетта. Също така по-топлото време може да позволи на силите на Киев да наложат преимущество, след като изтласкат руските сили от районите, които бяха окупирали в първите дни на войната.

Промяната в нагласите на Германия

Германският канцлер Олаф Шолц е подложен на нов натиск от страна на политическите си съюзници в Германия да увеличи усилията си за подпомагане на Украйна с повече тежки оръжия. В редакционна статия в германския вестник Bild неотдавна кметът на Киев Виталий Кличко призова Германия да изпрати своите танкове Leopard, като заяви, че в противен случай ще бъде трудно да се върнат повече територии от Русия.

Съобщението от четвъртък поставя Германия, която често е смятана за изоставаща в снабдяването на Украйна, редом със САЩ в предоставянето на важни нападателни и отбранителни оръжия и може да подейства като стимул за други европейски държави да увеличат своя принос.

В Twitter Зеленски заяви, че „Германия има решаващ принос за прихващането на всички руски ракети“. 

Решението за предоставяне на оръжията е може би най-голямата стъпка за канцлера Шолц, който се опитва да изпълни обещанието си от първите дни на инвазията да увеличи военните сили на Германия. Това е решителна промяна спрямо предпазливия му предшественик Ангела Меркел, която твърдеше, че задълбочаването на икономическите връзки с Русия ще намали риска от военна агресия.

Въпреки това ходът може да крие известен риск за Шолц, дори без да се отчита възможността за руска ескалация. Историята на Германия превръща всякакъв вид военни ангажименти в изключително чувствителен въпрос.

Танк Marder 1A3 в гориста местност по време на международното военно учение "Съюзнически дух 2022" във военния полигон Хоенфелс. Снимка: Armin Weigel/dpa

Въпреки че бойната машина Bradley е по-лека от танк, Дейвид Пъркинс, пенсиониран четиризвезден генерал от САЩ, заяви миналия месец, че тя ще бъде „значително подобрена в сравнение с настоящите украински бойни машини" и е „повече от подходяща" за противопоставяне на руските бойни машини на пехотата и танковете Т-72.

Докато беше на почивка в Сейнт Кроа на американските Вирджински острови по време на празниците в края на декември, Байдън подписа законопроект за финансиране на правителството на стойност 1,7 трлн. долара, който включваше 47 млрд. долара допълнителна помощ за Украйна. САЩ вече са отпуснали около 65 млрд. долара за такава помощ.

Байдън вижда войната пред възможна повратна точка

Президентът на САЩ Байдън смята, че войната е в критичен етап. Той заяви това на заседание на кабинета в Белия дом. САЩ и техните съюзници ще „продължат да укрепват подкрепата си за Украйна", заяви Байдън, визирайки обещаните доставки на танкове. И добави: „Ще помогнем на Украйна да се защити от въздушни нападения“. Ето защо Германия ще предостави и система за противовъздушна отбрана Patriot, каза той, в допълнение към системата, която САЩ вече са обещали. Patriot „работят добре и руснаците започват да осъзнават, че те работят добре", каза Байдън.

Зеленски критикува плана на Путин за прекратяване на огъня

Украинският президент Зеленски гледа скептично на заповедта на руския президент Владимир Путин за прекратяване на огъня за православната Коледа. „Сега те искат да използват Коледа като прикритие, за да спрат за известно време напредването на нашите момчета в Донбас и да приближат оборудването, боеприпасите и мобилизираните хора до нашите позиции", каза Зеленски във видеообръщението си. Той предупреди, че плановете на Русия ще доведат „само до по-нататъшно увеличаване на броя на жертвите". И обвини правителството в Кремъл, че планира затишие в бойните действия, „за да продължи войната с нова сила".

САЩ обвиняват Русия във финансови интереси в битката за Бахмут

Според оценките на Белия дом основателят на руската наемническа групировка „Вагнер" и съюзник на руския президент Владимир Путин Евгений Пригожин се опитва да поеме контрола над мините за сол и гипс край контролирания от Украйна град Бахмут. Това съобщи служител на Белия дом. Има индикации, че „обсебването“ на Русия да вземе Бахмут е продиктувано от парични мотиви, добави служителят.

Още през октомври Вашингтон обвини в ООН „Вагнер“, че експлоатира природните ресурси в Централноафриканската република, Мали, Судан и други страни, за да финансира агресивната война на Москва в Украйна. Москва отхвърли обвиненията и заговори за „антируска агитация".

Други събития от вечерта накратко:

  • Германският министър на икономиката Роберт Хабек нарича обявеното от Русия прекратяване на огъня неособено надеждно. Той заяви, че разбира защо Украйна не се съгласява с обявеното от лидера на Кремъл Владимир Путин прекратяване на огъня.   
  • Организацията на обединените нации обяви прекратяването на разузнавателната мисия за разследване на смъртоносната експлозия в затвор в Донецка област в Донбас. Причината за решението е липсата на гаранции за сигурност и достъп до мисията.  
  • Руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов обвини САЩ в липса на воля за уреждане на войната, след като се съгласи да достави бронетранспортьори на Украйна. Както Украйна, така и САЩ многократно са заявявали, че войната може да приключи, ако Русия изтегли войските си от Украйна.  
  • Под въздействието на войната в Украйна броят на отказалите се от военна служба в Бундесвера се е увеличил почти пет пъти в сравнение с 2021 г. Това съобщи говорител на Федералната служба за семейството и задачите на гражданското общество.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:29 | 06.01.23 г.
fallback
Още от Политика виж още