fallback

Бойните действия в Украйна затънаха в калта

Русия използва ракети от своя ядрен арсенал за "примамка" на украинските ПВО

08:27 | 27.11.22 г. 15
Автор - снимка
Създател

В последните седмици се наблюдава известно забавяне на бойните действия в Украйна и причината са силните дъжове и дълбоката кал на фронтовата линия, пише в своя дневен обзор за случващото се в Украйна Института за изучаване на войната (ISW). Анализаторите отбелязват, че в следващите дни се очаква и максималните дневни температури да паднат под 0°С, което може да бъде фактор за подновяване на боевете.

От института посочват, че на този етап няма индикация дали двете страни ще използват благоприятните метеорологични условия, за да продължат бойните действия. В момента те са съсредоточени в Луганска и Донецка област - в направлението Сватове - Кремина, както и около Бахмут и Авдеевка, руските военни извършват обстрел и над наскоро освободения Херсон, което предизвика властите да организират евакуация на града.

Според украински наблюдатели ЧВК "Вагнер" и мобилизираните руски граждани в момента са на предни позиции на боевата линия в Донбас.

Русия използва ракети, които са способни да носят ядрени бойни глави в Украйна

Русия използва ракети Х-55 по време на обстрелите над Украйна, пише британското военно разузнаване. Те са част от ядрения арсенал на Русия, но бойните им глави са премахнати и заменени с баласт. Според британските военни анализатори руските военни използват тези ракети като "примамка" за противовъздушните системи на Украйна.

Украинските военни съобщават, че от средата на октомври Русия използва неядрения вариант на ракетната система Х 555 за ударите по обекти на гражданската инфраструктура. Според анализите това може да е потвърждение на предположението, че Москва започва да изчерпва своите запаси от ракети. Руските военни все още не се отказват да атакуват обектите на критичната инфраструктура в Украйна. При последния масов обстрел на 23 ноември бяха използвани към 70 крилати ракети, от които укранските ПВО свалиха около 50.

Тогава украниската енергийна система беше прекъсната, което наложи изключването на ядрените мощности. Заради недостига на електроенергия милиони украинци дни наред бяха без електрозахранване, водоснабдяване и топлоснабдяване. Постепенно ситуацията се нормализира, макар че ремонтните работи бяха забавени от лошото време и силния дъжд в страната.  

Гладът не трябва да бъде използван за оръжие

В деня, в който в Украйна почитат паметта на жертвите от Глодомор, украинският президент Володимир Зеленски стартира инициативата "Зърно от Украйна". Тя предвижда международните партньори на страната да закупуват селскостопански стоки от украински производители и да ги доставят в Африка, Азия и други региони, заплашени от глад.

Президентската двойка на Украйна почита жертвите на Голодомор. Снимка: President.gov.ua

В програмата участват близо 20 държави, сред които ЕС, САЩ, Катар, Япония, както и отделни европейски държави. По време на презентациите беше уточнено, че през 2021 година 12 млн. тона зърнени храни от Украйна са били доставени само до африканските страни.

През 2022 година износът през пристанищата на Черно море беше блокиран, но благодарение на преговори и гаранциите на ООН и Турция - отново възстановен през август. Оттогава украинските производители са изнесли към 10 млн. тона продукция от три пристанища - Одеса, Черноморск и Пивдений (Южни).

Седалището на новата инициатива ще бъде или в Киев, или в Одеса, разказа още украинският президент Володимир Зеленски по време на първата международна конференция по "Зърно от Украйна". В нея на живо или онлайн участваха представители на 30 държави, сред които и президентът на Унгария Каталин Новак, която пристигна в Киев.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира по време на своето приветствие, че продоволствената криза по света е предизвикана не заради санкциите срещу Русия, а заради войната, която Москва започна в Украйна. Той призова още членовете на Алианска да подкрепят Украйна да се запази като суверенна независима държава и отново повтори, че Киев ще има подкрепа, докато се налага.

Белгия подкрепя членството на Украйна в ЕС и НАТО

Белгийският премиер Александър де Кроо беше част от гостите по програмата "Зърно от Украйна" в Киев. По време на индивидуална среща с Володимир Зуленски той подписа меморандум за подкрепа на пълноправното членство на Украйна в ЕС и НАТО. Двамата са обсъдили още и възможностите за политическа и военна подкрепа, както и бъдещите санкции срещу Русия, става ясно от съобщение от администрацията на украинския президент.

Внезапно почина външният минисътр на Беларус

На 64-годишна възраст внезапно почина външният министър на Беларус Владимир Макей, съобщиха властите в Минск. Причината за смъртта му не се уточнява. През миналата седмица Макей присъства на срещата на Организацията на договора за колективна сигурност и е имал насрочена среща с руския си колега Сергей Лавров на 28 ноември.

Владимир Макей заема поста външен министър на Беларус от 2021 година. През 2020 година той се изказа в подкрепа на протестите, съпъствали президентските избори в страната и се обяви за по-засилени връзки със Запада. По-късно обаче рязко промени позициите си, посочвайки, че протестите са организирани от западни агенти в опит да дестабилизират страната. 

От началото на войната в Украйна външният министър на Беларус нееднократно коментира, че тя е провокирана от Запада и настояваше Украйна да се съгласи с мирните условия, които поставя Русия, припомня Ройтерс.

Макей беше сочен като един от най-приближените хора на президента Александър Лукашенко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:01 | 27.11.22 г.
fallback
Още от Политика виж още