fallback

Кабинетът на Джорджа Мелони спечели вота в италианския Сенат

Тя отправи ясно послания в подкрепа на Украйна, заявявайки, че Италия ще продължи да я подкрепя

22:41 | 26.10.22 г.
Автор - снимка
Създател

Кабинетът на Джорджа Мелони спечели ключовия вот на доверие в италианския Сенат, затвърждавайки своята власт в страната със силно послание в подкрепа на Украйна, съобщава Bloomberg.

„Мирът може да бъде постигнат, като запазим подкрепата си за Украйна, помагайки на страната да се защитава“, изтъкна Мелони по време на своята реч в Сената.

Същата гледна точка беше подкрепена от нейния съюзник и бивш италиански премиер Силвио Берлускони, дългогодишен приятел на Владимир Путин, който миналата седмица похвали руския президент в аудио съобщение, публикувано от LaPresse.

Мелони заяви, че макар и оръжието, което Италия доставя на Украйна да не е от решаващо значение за изхода на войната, то все пак е от жизнена важност за Рим за това да се покаже като надежден международен партньор, информира БТА.

Тя спечели вота в сряда със 115 гласа „за“ и 79 „против“. Преди това Мелони спечели подобен вот на доверие в долната камара във вторник.

В събота (22 октомври) Мелони положи клетва пред президента на Италия като първия крайнодесен премиер на Италия. Тя стана и първата жена в страната, която заема този пост. Нейната политическа партия "Италиански братя", която според някои анализатори има неофашистки корени, получи най-добър резултат на парламентарните избори миналия месец.

Блокът на Джорджа Мелони има голямо мнозинство, за да управлява. Източник: Bloomberg

Правителството на Мелони сменя кабинета, ръководен от Марио Драги, бившия гуверньор на Европейската централна банка (ЕЦБ), който бе назначен от президента за премиер през 2021 г., по време на пандемията начело на коалиция на националното единство. Мелони беше единственият партиен лидер, който тогава отказа да се присъедини към тази коалиция, настоявайки за нови избори. Те се състояха на 25 септември тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:40 | 26.10.22 г.
fallback
Още от Политика виж още