fallback

Великобритания може да реши кой да наследи Лиз Тръс още в понеделник

В битката за наследник на Тръст се очаква да се включат подгласниците ѝ от предишния вот - Риши Сунак и Пени Мордаунт

23:09 | 20.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател

Консервативната партия във Великобритания се опитва да сложи край на периода на екстремни политически сътресения, като вдигна високо летвата за кандидатите, които искат да наследят Лиз Тръс, което означава, че Обединеното кралство може да има нов министър-председател още в понеделник, съобщава Bloomberg.

Претендентите ще се нуждаят от подкрепата на 100 представители на партията на торите, само за да влязат в списъка за вота, заяви пред журналисти Греъм Брейди, член на парламента, оглавяващ панела, който определя правилата на надпреварата за поста. Депутатите от Консервативната партия са 357, така че максимум трима от тях ще могат да се кандидатират.

Номинациите приключват в понеделник, когато ще се проведе и гласуването, посочва още Брейди. След това ще бъде проведено индикативно гласуване сред депутатите преди кандидатите да бъдат представени на обикновените членове на партията в решаващо онлайн гласуване, като резултатът трябва да бъде обявен на 28 октомври.

Резултатът от първия, вътрешен вот ще бъде обявен в 18 часа (20 ч. българско време) в понеделник. Ако се наложи неформално гласуване, резултатът ще бъде обявен в 21 часа.

Тръс заяви в четвъртък, че се оттегля от премиерския пост след бурен и кратък период на управление, в който тя обяви икономически пакет, който разтърси финансовите пазари, принуждавайки я да уволни финансовия си министър и да отмени повечето от планираните от нея данъчни облекчения. До следващия петък тя ще е служила 52 дни - най-краткият мандат на британски премиер в историята.

В битката за наследник на Тръст се очаква да се включат бившият министър на финансите Риши Сунак - подгласник след Тръс в последното състезание за лидерство, както и  Пени Мордаунт, която завърши трета в предишния вот.

Търговският секретар  Кеми Баденок „сериозно обмисля“ да се кандидатира, споделя нейният говорител. Министърът на правосъдието Брандън Люис проучва шансовете си за успей, според източник, запознат с темата.

Бившият министър на вътрешните работи Суела Брейвърман, която Тръс уволни в сряда, също може да се включи в надпреварата. Министърът на отбраната Бен Уолъс често е представян като претендент.

Но министърът на финансите Джереми Хънт, който замени уволнения от Тръс Кваси Куартенг, за да възстанови спокойствието на финансовите пазари, няма да се кандидатира, изтъкна неговата говорителка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:08 | 20.10.22 г.
fallback
Още от Политика виж още