fallback

Депутатите в 48-ото Народно събрание положиха клетва

Надявам се това Народно събрание да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност, заяви президентът Румен Радев

10:12 | 19.10.22 г.

С тържествено заседание днес беше открито 48-ото Народно събрание.

След обявяването на резултатите от изборите на 2 октомври, в настоящия състав на парламента влизат 7 партии. 240-те народни избраници положиха клетва да спазват Конституцията и да се водят от интересите на народа.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов откри първото заседание на парламента, като по традиция доайенът в НС произнесе реч към новите депутати. В нея Рашидов отправи молба за смирение и разум. Той апелира към депутатите: „Нека спорим, но не се обиждаме. Нека се борим, но да не се убиваме”.

Румен Радев: Надявам се НС да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност

„Надявам се 48-ото Народно събрание да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност“, заяви държавният глава от парламентарната трибуна след тържественото откриване на първото заседание. 

Президентът приветства народните представители и ги призова да оставят достойна следа в политиката, посочвайки, че парламентарното време е ценно и избирателите ще се почувстват измамени, ако то бъде удавено в скандали.

Румен Радев изрази надежда правителство да бъде съставено бързо, за да приеме държавния бюджет за 2023 г., но увери, че ако това не се случи, служебният кабинет има готовност да внесе проектозакон за държавния бюджет.

По думите му хората очакват решение в борбата с бедността, ниските доходи, инфлацията и борба в ръста на престъпността. България не може да остане встрани в периферията на Европа и ниското развитие, подчерта Радев.

"Основен приоритет в работата на парламента и правителството е гарантирането на националната сигурност", заяви още президентът.

Радев подчерта успехите на служебния кабинет на Гълъб Донев, като отбеляза, че за два месеца то е разработило проектозаконите за Плана за възстановяване, като Радев очаква да бъдат приети от парламента спешно.

Държавният глава настоя да се гарантира националната сигурност и заяви, че още днес служебното правителство ще внесе програмата за приоритетни инвестиционни разходи на Министерството на отбраната и проектът за втората партида F-16. Радев се надява те да бъдат разгледани в спешен порядък и да няма противопоставяне на националната политика от страна на депутатите.

Парламентът трябва да вземе решение и за въздушния суверенитет на страната, призова държавният глава и пожела успех на депутатите от 48-ото Народно събрание.

ГЕРБ: Ще се стремим в НС да има съгласие, а в държавата мир

Държавата се намира в толкова критична ситуация, че не можем да си позволим дребнави спорове, детински битки за надмощие, обиди и клевети от парламентарната трибуна. Това каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС в декларацията си от името на парламентарната група. Тя подчерта, че единството и мирът ще са в основата на позициите на ГЕРБ-СДС в парламента. И призова за диалог и намирането на допирни точки въпреки противоположните позиции, които заемат.

Атанасова увери, че парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще положи всички усилия за възстановяване на политическия диалог и стабилизиране на политическата система, а оттам и на публичните финанси, икономическата среда и социалната сигурност на българските граждани. Декларира и, че ГЕРБ-СДС няма да прави обструкции за приемането на законопроектите на служебното правителство, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост.

Десислава Атанасова акцентира, че от ГЕРБ ще държат на финансова дисциплина в държавата, подкрепят законите за Плана за възстановяване и устойчивост. От партията дават заявка за борба с корупцията и за провеждане на съдебна реформа.

Кирил Петков: "Продължаваме промяната" ще бъде конструктивна опозиция

В този парламент "Продължаваме промяната" ще възстанови работата си от там, откъдето бе спряна, този път като конструктивна опозиция. Това каза съпредседателят на политическата формация Кирил Петков в изявление от името на парламентарната група. Петков заяви, че ще работят, за да оправдаят доверието на своите избиратели и за решаването на истинските проблеми на хората. 

Петков изброи конкретни решения, за които от "Продължаваме промяната" ще настояват. А именно да не се повишават данъците, фискална дисциплина и бюджетният дефицит да бъде ограничен до 3%, таван на цените на тока до 250 лв. на мегаватчас, да няма теч в енергетиката, таван за цената на газа и 160 хил. лв. праг за регистрация за ДДС, увеличение на пенсиите с 20%, минимална заплата от 860 лв., нова дефиниция за енергийна бедност, две тарифи за ток, газ, вода и парно, учителските заплати да бъдат увеличени на 125% от средната работна заплата, минималната заплата на всички лекари да бъде 2 хил. лв. и на всички медицински сестри да е 1500 лв.

В сферата на борбата с корупцията ПП още днес ще внесат законопроекта за антикорупционната комисия с разследващи функции, като ще настояват да има разследване на главния прокурор от независим съдия.

В областта на външната политика от партията ще продължат работата си за влизане на България в Шенген, еврозоната и България да е уважаван член на ЕС и НАТО.

ДПС: В името на българските граждани сме готови на диалог с всички

За ДПС основен ангажимент на 48-ото Народно събрание е търсенето на диалог и на допирни точки за съставяне на правителство. Според лидера на движението Мустафа Карадайъ това е единствената възможност за изход от кризата. Затова от политическата формация са готови на преговори с всички парламентарни групи.

"Поставяме като основен приоритет българските граждани и в името на това сме готови на диалог с всички", каза Карадайъ. Той посочи, че от ДПС не искат да са с ГЕРБ, не искат и да са с управлявалите през последната година и половина.

Карадайъ призова да се положат всички усилия, за да се състави редовен кабинет с ясни приоритети, задачи и план за действие „без реваншизъм, без омраза и без противопоставяне и разделение”. Той повтори, че ДПС е готова на диалог с всички.

Костадинов: НС ще събере мнозинство от безразборна евроатлантическа тълпа

"Това Народно събрание ще събере не народни представители, а мнозинство от безразборна евроатлантическа тълпа", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в декларация при откриването на 48-ото НС. Той попита хората дали са доволни от това, което виждат в залата в парламента, и дали са доволни от проведените предсрочни парламентарни избори.

Според Костадинов българският народ е длъжен да заяви, че не иска повече България да бъде „васална територия, лишена от собствена политика и решения“. 

Той обяви, че сред приоритетите на партия „Възраждане“ ще бъдат: защитаване на българския интерес в Република Северна Македония; развитие на българската енергетика чрез модернизация на съществуващите ТЕЦ-ове и довършване на АЕЦ „Белене“ и отказ от Зелената сделка; борба срещу демографската криза; недопускане на въвличането на България във войната в Украйна, както и "освобождение на страната ни от чуждите военни бази". 

"Спасение и освобождение отвън няма да дойде", заяви Костадин Костадинов от парламентарната трибуна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:05 | 19.10.22 г.
fallback
Още от Политика виж още